Blekingegården

blekingegarden Blekingegården från Jämshög är uppförd i karakteristisk, virkessparande halvtimmersteknik. Stockarna är utsågade ur furustammar.

På friluftsmuseet Kulturen i Lund finns ”Blekingegården”, ett klassiskt sydgötiskt hus från byn Nybygden i Jämshögs socken i västra Blekinge. Det var det första huset som flyttades till museet, samma år som det invigdes, 1892. Museets grundare, Georg Karlin, ville ha ett hus som skulle representera den gamla allmogekulturen. Blekingegården var ett av ytterst få kvarvarande sydgötiska hus, också kallade högloftsstugor, som var vanliga som mangårdsbyggnader på gårdar i Halland, i södra Småland, i norra Skåne och i Blekinge. Byggnadstypen härstammar från medeltiden och består av en låg ryggåsstuga med en uppskjutande bodbyggnad vid ena eller båda gavlarna. I slutet på 1800-talet hade den här hustypen blivit omodern och husen byggdes om eller revs, till förmån för helt nya gårdar.

Blekingegården är inredd med ihopsamlade möbler och föremål från Blekinge. Tydligen tjänade blekingebönderna en hel del pengar på att sälja sådant de annars skulle kasserat, till både Karlin och Artur Hazelius, grundaren till friluftsmuseet Skansen i Stockholm, som också är lycklig förvaltare av en gårdsbyggnad av sydgötisk typ från Blekinge.

Väl på museet skulle byggnaden bli fullständig och levandegöras…

”En rask och hurtig blekingsk bondflicka med fördelaktigt utseende, helst från Jämshög eller Kyrkhult och med färdigheter i kvinnlig hemslöjd kan erhålla plats vid Kulturhistoriska museet i Lund. Fotografi, rekommendationer och självavfattat svar torde omgående sändas till Kulturhistoriska museet i Lund.”

Läs mer i den lilla boken Blekingegården – en bondgård som blev museigård på Kulturen i Lund.

julmat_blekingegardenJulförberedelser i Blekingegården 

 

Andra museigårdar av sydgötisk hustyp:

larspetterstugan_1

Lars Petterstugan i friluftsmuseet Wämöparken (sedan 1910) norr om Karlskrona. Stugan är troligen byggd på 1600-talet, hämtad från Holje by, Jämshögs socken i Blekinge. Bilden tillhör Blekinge Släktforskarförening.

 

800px-Kyrkhyltstugan_skansen

Kyrkhultsstugan på Skansen i Stockholm. Stugan är från Lilla Brödhults by i Kyrkhults socken i västra Blekinge. Det uppskattas att huset är byggt under 1700-talet. Flyttades till Skansen 1891.

IMAG0336

Palmagården, från 1700-talet, i hembygdsparken i Boarp utanför Båstad i nordvästra Skåne. Ett kärt tillhåll för operasångerskan Birgit Nilsson, som verkade för hembygdsparken på många sätt. I Palmagården föddes fru Nilssons farmor och huset flyttades till Boarp 1938 från Påarp i Västra Karup, nära Båstad.

bollaltebygget

Bollaltebygget i Knäreds socken utanför Laholm i södra Halland är en byggnadsminnesförklarad fyrlängad bondgård. Gården tros vara uppförd under 1700-talet men hus på platsen omtalas redan 1603. Delar av gården, bl.a. bostadshuset, är ditflyttat från grannbyn Jonsnahult. Området kring gården är naturreservat och gården tillhör Knäreds forskarring och hembygdsförening.

vippentorpet

Slutligen det bedårande Vippentorpet i Ysby socken, också det utanför Laholm i södra Halland. Byggt omkring 1778 på denna plats. Stugan är byggnadsminnesförklarad och här har hållits två byggnadsvårdsläger, senast 2012, då jag var med.

Om någon känner till ytterligare gårdar av denna typ, som är bevarade och helst tillgängliga för allmänheten, så får ni gärna säga till!

Detta inlägg publicerades i Arkitektur, Byggnadsvård, Ett hus, Kulturarv. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Blekingegården

  1. Mira skriver:

    Det finns en i Jönköpings stadspark – http://www.jkpglm.se/Besok-oss/Friluftsmuseet/Ryggasstugan/ – som John Bauer lär ska ha använt som förlaga till flera tavlor.

  2. Ja, hos Bauer förekommer ju hustypen ofta! Tack för tipset!

Lämna en kommentar