Krutviken

Vad är det egentligen som händer i Krutviken strax norr om Karlskrona? Vad är det för hiskelig koloss som ska byggas där och ersätta restaurangbyggnaden? Som någon sa: ”En punschveranda mot en falukorv.”. Den är så ful. Den är så stor. Den är så malplacerad.  Den är absurd. Den är en förolämpning.

Värdshuset ca 1910. Foto D.F. Källman. (Blm E 02342). Blekinge museum

Krutvikens sommarrestaurang

Bild lånad härifrån.

Om nu det gamla gästgiveriet inte gick att rädda på något sätt, vare sig det gäller fortsatt verksamhet eller själva byggnaden, varför inte bygga något som liknar det i arkitektur och skala och skapa en ny typ av verksamhet? Några trevliga bostäder med en fin terrass och inhägnad trädgård i söderläge.  En gångstig precis vid vattenkanten så att allmänheten kan ta sig till och från båtplatserna, som naturligtvis skulle få vara kvar. Återskapa en stämning från Stumholmen – nytt och fräscht men med den klassiska röda tråden virad många varv runt det hela. Det förtjänar platsen, den härliga viken med det fina läget, den nära kopplingen med Wämöparkens utformning strax norr om liksom Hästö med sitt lågmälda uttryck i öster.

Bild lånad härifrån.

Foto Paavo Lindqvist ca 1955. (Blm PL 1026). Blekinge museum

I annat fall kunde man lämnat platsen tom. Gjort det till en fin rastplats, med betoning på fin. Gjort i ordning trädgården, gångstigarna, båtplatserna, satt en häck mot vägen, som gav skydd men ändå kontakt med annat, placerat klassiska bänkar och bord att slå sig ner vid.

Foto Karin Nilsson 2016-10-07

Foto Karin Nilsson 2016-10-07

Foto Karin Nilsson 2016-10-07

Att restaurangverksamheten inte längre gick att bedriva är synd. Jag har själv minnen därifrån, morfars 70-årsdag, något julbord och en och annan skolavslutningsmiddag. Mina föräldrar ska tydligen ha seglat ut dit och ätit ibland. Hästöborna, liksom Bergåsaborna, måste väl ha kunnat ha detta ställe som kvarterskrog? Nederlagen bör väl delvis bero på ändrade omständigheter i allmänhetens preferenser, men säkerligen spelar kvalitet på verksamheten och marknadsföring en stor roll. Har det t.ex. någonsin i modern tid gått en båt från Trossö till Krutviken för karlskronabor och turister att ta, när de vill besöka hembygdsparken och Krutvikens gästgiveri, eller bara ta sig hem till Hästö lite snabbare?

Krutviken byggdes på 6 dagar

, ,

Karlskrona kommun och andra ansvariga gör bort sig igen. Varför anlita ett arkitektkontor som inte förstår sig på att läsa av en plats, en historia, en tidlös framtid? Varför anlita samma arkitektkontor om och om igen? Varför inte höra med någon annan, t.ex. Arkitekt Albert, Djurgårdsstadens arkitekter eller Kustbyggarna AB?

Sluta förstöra vår stad!

https://i0.wp.com/www.sbuab.se/wp-content/uploads/2017/08/brfkrutviken.jpg

Bild lånad härifrån.

 

Det här inlägget postades i Allt möjligt, Arkitektur, Byggnadsvård, Ett hus, Kulturarv, Landskap, Plan, Politik, Projekt, Sandlådearkitektur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s