Vedspisupproret

Jag har tyvärr inte haft tid att förmedla mer information om turerna kring lagförslagen om att förbjuda nyinstallation av äldre vedspisar och kaminer.

För er som tycker att man även i framtiden ska kunna nyinstallera en gammal vedspis eller kamin i nybyggda, flyttade eller renoverade hus, skriv gärna under ert namn i namninsamlingen i länken. Första debatten i riksdagen är 6 februari och det behövs många namn tills dess om vi ska kunna påverka.

Det är ju bra om EU har gemensamma regler angående krav på eldstäder som ska kunna säljas i EU. Det betyder att om någon köper en kamin gjord i ett annat land så vet vi att det inte är en dålig kamin. Men bara i Sverige kan regeringen hitta på att införa samma regler för redan sålda spisar och kaminer – ja till och med antika saker. För alla som tror att detta har med EU att göra: Direktivet handlar om nytillverkade eldstäder som skall tillverkas och säljas. Det är inte mer än att man ställer krav på ost eller kött.

Ingen annan än den svenska regeringen skulle däremot få för sig att ställa samma krav på ost eller kött som redan har sålts.

Det verkar som om regeringen och Boverket har tagit EU:s nya direktiv några steg för långt. EU anser bara att nytillverkade spisar och kaminer ska vara testade och motsvara vissa värden. Det hela är snurrigt och Boverket gör allt för att vilseleda.

 

Läs mer på Vedspisupprorets Facebooksida

https://www.facebook.com/groups/168881020391832/

 

Skriv under namninsamlingen här

https://www.skrivunder.com/vedspisupproret#sign

 

På tisdag den 6 februari ska moderaten Carl-Oskar Bohlin debattera frågan i riksdagen.

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/interpellation/boverkets-foreskrifter-om-vedspisar_H510329

http://www.dt.se/opinion/debatt/debatt-absurt-att-forbjuda-nyinstallation-av-vedspisar-och-samtidigt-betona-vikten-av-hojd-krisberedskap

Det här inlägget postades i Byggnadsvård, Detalj, Kulturarv, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s