Slit och släng

Just i denna stund byts det ut äldre, till synes friska fönsterbågar i trä i huset på Norra Smedjegatan 51 i Karlskrona. Vissa av dem verkar vara nyrenoverade. Varför händer detta? Det finns ett flertal äldre fastigheter i Karlskrona vars fönster har bytts ut, empiriskt sett helt i onödan. Det är ett faktum att äldre fönster generellt sett är av mycket god träkvalitet och att det genom regelbundet underhåll, renovering och försäkran om största möjliga tätning är fullgoda fönster för dagens levnadsstandard. Med innerbågar och extra energiglas finns det inget att klaga på. Ändå byts äldre fönster ut över hela vårt land i stor omfattning.

Just när fönster kommer på tal får Ulla något visst i blicken. Hon inleder ett invecklat resonemang om att det är husets ögon som vi både kan se ut och in igenom. Till slut landar hon i att fönster faktiskt skapar hela byggnaden och att det är något som är ”så jävla vackert” med gammalt glas.
– Ingen skulle ju köpa en svindyr Rembrandt för att sen skära ut ögonen i tavlan och ersätta dem med mindre ögon i plåt och giftig plast? Det är precis det som folk gör med sina hus när de byter ut gamla fönster.

https://www.faktum.se/ullas-kamp/

Ja, så här säger Ulla Skoog om onödiga fönsterbyten. Varför förstår inte fastighetsägare och kommuner detta? För det är väl kommuner som ger bygglov till fönsterbyte i fastigheter i detaljplanerat område? Hur kan man bevilja byte av äldre fönster och portar? Hur kan man vilja förstöra ett hus utseende och helhetsintrycket av en stadsmiljö? Hur kan man bevilja byte av äldre fönster mot något som inte ens ser exakt likadant ut och är tillverkat på samma sätt som det gamla? Läs igen vad Skoog säger, läs hela artikeln. Jag är lika bedrövad och panikslagen som hon är.

Anstår detta en världsarvsstad, Sveriges fjärde vackraste stad enligt många svenskar, ”en prydnad bland Sveriges städer, en stolt exponent för gustaviansk anda och klassicism” enligt Evert Taube? Ett hus mer eller mindre kanske någon tänker, men ett hus blir lätt flera. Det är redan för många.

Nej, vi måste börja vårda de äldre hus som finns i Karlskrona, ja i Blekinge, i hela vårt land. Hela världen är i behov av byggnadsvård. Vi måste vårda varenda detalj. Underhålla allt det som faktiskt går att underhålla, för det är det fina i kråksången med äldre byggnader, och byta delar endast vid extrema behov och då till något likvärdigt.

http://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/bygglov/

 

Smedjegatan 51. Dessa fönster är numera ett minne blott. Hoppas någon hann plocka upp dem ur containern och ge dem ett nytt liv i ett annat hus.

 

Borgmästarekajen. Här är ett annat hus i staden, som fått fönster jag inte vet om jag ska skratta eller gråta åt. Herregud.

Det här inlägget postades i Arkitektur, Byggnadsvård, Ett hus, Fasad, Händelse, Plan, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s