Gott Nytt År!

img_8444

 

Inför år 2017 önskar jag följande:

Att den nya vågen av rivningsiver i Sverige ska upphöra. Sluta riv äldre byggnader, alltså sådana uppförda före 1960. Jag tycker det är tramsigt helt enkelt. Det finns i princip alltid något man kan göra med en äldre byggnad istället för att riva den. Om en byggnad inte är kulturmärkt av något slag spelar ingen större roll, den är förmodligen bevarandevärd ändå. Det finns något i äldre arkitektur, i den enklaste lilla stuga, som sällan återfinns i dagens byggnader. De äldre byggnaderna blir färre och färre – de är en del av vårt kulturarv, låt oss bevara det. Det är dags att sätta stopp för rivningsivern!

Att ogenomtänkta om- och tillbyggnationer av äldre byggnader, framför allt i städer, ska upphöra. Fönster och portar är t.ex. en del av arkitekturen, de går inte att bara byta ut till vad som helst eller ens något som liknar originalet. Hur svårt ska det vara att förstå? Allt i fasaden ska vara i originalutseende. Vad gäller insidan önskar jag att man gick varligare fram där också. Det går att förbättra funktionen i t.ex. ett hyreshus utan att göra avkall på originalstil.

Att byggnadsvård ska tas  mer på allvar, av staten, av kommuner, av fastighetsägare och av privatpersoner. Jag önskar att de som officiellt arbetar för byggnadsvård ska göra sin röst mer hörd för allmänheten, t.ex. Svenska Byggnadsvårdsföreningen. Varför har de inte återkommande debattartiklar i aktuella fall och händelser i rikets alla morgon- och dagstidningar? Inte ens sitt eget 40-årsjubileum har de vad jag vet uppmärksammat nationellt.

Att allt nytt som byggs ska byggas i tidlös stil med kvalitet, finess och med tanke på omgivningen, vare sig det är stad eller landsbygd det handlar om. Det ska helt enkelt vara ett långsiktigt tänkande kring nybyggnation. De kan i andra länder, så varför inte i Sverige? I Karlskrona har flera av de senaste byggprojekten som presenterats visat på det motsatta. Jag ska snart i ett inlägg om Karlskrona försöka visa vad jag tycker är kvalitet i det som byggts de senaste 25-30 åren.

Att det ska sluta byggas på åkermark i Sverige, oavsett hur liten bit mark det handlar om. Är den bebyggd är den förlorad att bruka. Var ska vi odla i framtiden? I Karlskrona har vi exempelvis Mölletorp norr om Lyckeby, som är hotat. Kultur- och jordbruksbygd med gammalt ovanligt storgårdslandskap håller på att gå förlorat. Varför denna iver att förstöra det som är vackert och har mervärde?

Att alla hembygdsföreningar och liknande, som verkar för kunskap, kulturarv, byggnadsvård och kontinuitet i vårt land får fler medlemmar, och bland dessa även yngre medlemmar, så att de med större kraft kan arbeta för sin goda sak, nu och i framtiden.

Att stat, kommun, byggherrar, arkitekter och andra som bestämmer över hur vår omgivning ska se ut börjar lyssna till hur medborgarna vill ha det i sin omgivning. Allt som oftast har de förra och de senare helt olika uppfattning om vad ”god miljö och god arkitektur” innebär. Nej, alla medborgare tycker inte lika, men det är slående hur tyst det är från allmänheten när något i klassisk och tidlös stil ska byggas…  Bara för att vi är i behov av fler bostäder just nu får man inte nagga på kvalitet, vare sig byggnadsteknisk eller estetisk. Bara för att några ser ett äldre hus som intetsägande ger det inte dem rätten att riva det hur som helst.

Ja, det finns säkert mer att hoppas på i de här frågorna, men detta får räcka för nu. Har någon läsare andra förslag, som kunde passat i det här inlägget?

Gott Nytt År önskar jag er!

Det här inlägget postades i Allt möjligt, Arkitektur, Byggnadsvård, Fundering, Kulturarv, Nytt OCH vackert, Politik, Sandlådearkitektur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s