Minus två

Så synd, rivningar i Karlshamn. Husen bedöms vara av ett viss kulturhistoriskt värde men i dåligt skick och därför beviljas rivning. Det ser inte ut att vara några särskilt speciella hus men husen som har över hundra år på nacken blir bara färre och färre i vårt land. Om man någon gång i en artikel skulle kunna få läsa exakt på vilket sätt ett rivningshotat hus är i dåligt skick och  VARFÖR det inte går att åtgärda det som är dåligt. Jag vill läsa byggnadstekniska beskrivningar. Jag vill att den som gjort bedömningen får förklara sig. Jag vill att en kunnig byggnadsvårdare sedan uttalar sig om denna bedömning. För det är sällan byggnadsvårdare som bedömer husens skick.  Vi kan inte bara riva alla dessa gamla hus utan att ansvariga får förklara sig, utan att deras beslut ifrågasätts. Är inte det journalistens uppgift, att ifrågasätta? Det händer för sällan i lokaljournalistiken.

Många gånger ”bedömer” kommuner hus vara i dåligt skick, bara för att de vill riva dem, när de egentligen är fullt renoveringsbara, eftersom de är byggda i en tid då det gick att underhålla en byggnad. Något av det värsta som finns är när kommuner underlåter att vårda och renovera hus i tid för att de så småningom ska förfalla. Sedan ursäktar man en rivning med att huset är i dåligt skick. Det händer hela tiden.

Man kan inte ens glädja sig åt att det som ska byggas på Rådhusgatan/Regeringsgatan i Karlshamn, istället för de lågmälda men tidlösa husen som ska rivas, är vackra och inspirerande. Nej, de ser faktiskt rätt tråkiga ut. Men visst, det kunde väl ha varit ännu värre.

Läs mer och se bilder

http://www.blt.se/karlshamn/river-hus-for-att-bygga-nya-bostader/

http://www.blt.se/karlshamn/13-nya-bostader-byggs-i-centrumnyy/

Det här inlägget postades i Arkitektur, Byggnadsvård, Ett hus, Kulturarv, Politik, Projekt, Sandlådearkitektur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s