Blekinges byggnadsminnen

Sent omsider tänker jag tipsa om Länsstyrelsens publikation Blekinges byggnadsminnen – En källa till vår historia, som kom ut i vintras. Redaktör och huvudfotograf är Ingemar Lönnbom från Lönnbom media, känd från otaliga kulturhistoriska sammanhang.

IMG_7843

 

I denna skrift informeras läsaren om de två olika byggnadsminnestyper vi har i Sverige och vad som är de nationella målen för kulturhistoriska byggnader och miljöer. Sedan presenteras en kavalkad av vackra och intressanta byggnader, i olika former och ålder, i text och bild.

En sammanställning som denna är mycket viktig. Det är viktigt att sådant som är bevarandevärt uppmärksammas svart på vitt och tillgängligt för alla. Ingen ska kunna skylla på okunnighet vad gäller vår kulturhistoria. Det behövs ännu mer av den här varan. Många byggnader i vårt landskap, på landsbygden, i mindre samhällen och i städer svävar ständigt i fara för felaktigt underhåll, absurda ombyggnationer, förfall, brand och rivning, där både privata fastighetsägare, tjänstemän och politiker står ansvariga. De flesta äldre byggnader faller inte inom ramen för byggnadsminne, men ändå är det av vikt att vi tar hand om dem på bästa sätt. De blir ju aldrig fler.

IMG_7848

 

Skaffa dig några exemplar av boken, till dig själv och till bekanta, och ge dig ut på sommarutflykter med boken som vägledning! Alla byggnader kan man naturligtvis inte komma nära inpå, några är privata, men på avstånd kan de beundras och studeras. Se Blekinges sköna byggnader, se det sköna landskapet på vägen dit!

Denna lilla bok är gratis och bör finnas att hämta på t.ex. länsstyrelsen, bibliotek, museum, turistbyråer.

Det här inlägget postades i Allt möjligt, Byggnadsvård, Ett hus, Kulturarv, Litteratur, Utflykt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Blekinges byggnadsminnen

  1. Ingemar Lönnbom skriver:

    Tack för vänlig anmälan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s