Stopp och belägg!

Min senaste insändare i sin helhet.

Stopp och belägg! Jag har i olika sammanhang föreslagit en placering av ett nytt stadsbibliotek till Pottholmen, efter det att den alldeles utmärkta och fantastiska f.d. gasverkstomten vid Fisktorget gick till ett hotellbygge. Pottholmen kommer i framtiden att ligga mer centralt än Stortorget, om man ser till var invånarna kommer att bo och röra sig.

På Pottholmen borde finnas möjligheter att bygga det stadsbibliotek Karlskrona är i behov av. De behov jag syftar på är lämpliga lokaler för dagens och morgondagens verksamheter,  tillräckligt med plats för det besökstryck man kan förvänta sig av ett ökat invånarantal och med en god verksamhet att erbjuda samt väl planerad arbetsmiljö för personalen. Något sådant kommer inte att kunna åstadkommas i Kvarteret Bonde. Där begränsas ett nybygge av tillgänglig yta, och en ev. ombyggnation av det nuvarande biblioteket till ett nytt bibliotek är en dålig idé. De befintliga byggnaderna samt helheten av en fantastisk kulturmiljö förstörs. Detta kvarter vars underbara historia, arkitektur och bakgårdar (även stadsbiblioteket från 1959, se innergårdens fasad) samt unikum borde uppmärksammas ännu mer. Karlskrona blir mindre intressant som stad att leva i och besöka om detta förslag blir verklighet.

gulahuset

 

Nu har Karlskrona kommun avslöjat nya byggnadsplaner, bortom Pottholmen, i Kvarteret Muddret och på Hattholmen. 3 000 nya bostäder och säkerligen olika verksamheter utöver det. Pottholmen framstår genast som en mer och mer självklar plats för något som borde stå högt på en kommuns prioriteringslista; läsfrämjande, information, bildning och kultur av olika slag. Med annat liv i dessa två planerade stadsdelar, liksom på Pantarholmen med omnejd, blir behovet av stadsbibliotek större och ett sådant tryck kommer Kv Bonde inte att kunna möta.

Nybyggnationer måste planeras långsiktigt och realistiskt. Det handlar om ekonomi men också om andra värden såsom vården av vårt gemensamma kulturarv samt en byggnads faktiska möjligheter. Fungerar inte byggnaden till det den ska rymma, blir verksamheten lidande, och så hamnar man på ruta ett igen. Bara några år efter att det nuvarande stadsbiblioteket kom i bruk, insåg man att behoven var större än man planerat för. Gör inte om detta misstag.

Kan någon ansvarig svara på varför Pottholmen inte diskuterats som möjlig plats för ett nytt stadsbibliotek? Varför vill man inte ge liv och rörelse åt en ny stadsdel genom en viktig verksamhet som är gratis och till gagn för alla? Varför tar man inte ett helhetsgrepp om stadens alla behov vid planering av nya stadsdelar och gör dessa riktigt intressanta?

 

Det här inlägget postades i Arkitektur, Byggnadsvård, Ett hus, Insändare, Kulturarv, Plan, Politik, Projekt, Sandlådearkitektur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s