Varför är husen så fula?

Omgivningen tror ofta att den som vårdar och värnar om äldre bebyggelse, alltså byggd före 1960 skulle jag säga, endast tycker om äldre byggnader till utseendet och inte kan se det fina i något senare uppfört. Det är ofta fel att tro det. Mer om det i ett senare inlägg. Men jag ska erkänna att jag hellre ser arkitektur i äldre stil än i ”dagens” absurda stil, som antingen är en låda eller en låda som förvrängts på ett osmakligt sätt, och som får de flesta att medvetet eller omedvetet må dåligt.

Många av dagens arkitekter beklagar sig över det de kallar ”pastischer”, alltså något som i stil eller utförande är följsamt eller tydligt inspirerat av en äldre stil eller av ett specifikt äldre verk. Stadsdelen Jakriborg utanför Lund, tydligt inspirerad av hansastäder, är sådan bebyggelse arkitekterna, och många som tror sig veta något om arkitektur, ojat sig över. Faktum är att folket, de som ska bo i husen som byggs, tycker om Jakriborg och liknande. De vill ha traditionella, vackra, hemtrevliga, inspirerande hus. Tyvärr såg dock stället rätt slitet ut när jag var där för ett par år sedan. Trist utbud på kaféer och liknande var det också. Det verkar vara fel personer som har hand om stället. Det finns en mängd saker man kunde göra för att göra det mer attraktivt som stadsdel mellan Lund och Lomma.

Det tragikomiska är att det arkitekterna ritar idag, det som verkar efterfrågas av beställarna, är tydliga pastischer på arkitektur från 1960- och 70-talen. Låda vid låda vid låda på låda på låda. Eller så är det helt absurda byggen som ser ut att vara tagna från en science fiction-film från 1965. Till vems glädje? T.ex. är Scandic hotell vid Fisktorget i Karlskrona en löjligt tydlig pastisch av Sheraton Stockholm hotel, från 1971. Båda ser ut som DDR-byggnader. Fast Scandic ska tydligen påminna om varvsmuren… (suck). Fruktansvärt dålig idé att härma stockholmshotellet när det finns andra förlagor vars estetik passar Karlskrona bättre.

6639-foto06

hotel-von-aussen-nicht

 

För en kort tid sedan avslöjades det att en IT-entreprenör i Växjö vill förbättra Växjös utseende med en byggnad som påminner om arkitektur från sekelskiftet 1800-1900.

”Han är IT-entreprenören som intresserar sig lika mycket för konst och arkitektur – av det klassiska slaget.

– Jag tycker dagens arkitekter ritar så fula hus. Jag tycker man ska göra hus som folk tycker om, säger han.

Han vill bygga hus som smälter in i den historiska miljön, där domkyrkan, Karolinerhuset, Strykjärnet, Norrtullskolan och Östrabo är inom synhåll.”

Hear hear!

Läs och lyssna till herr Sundeby här.

imagevaxjö

 

Smålandsposten ledare reflekterade över nyheten på följande sätt:

Därför är husen så fula

av Jacob Sidenvall

Det planerade bygget i Växjö handlar om mer än estetik, det handlar om en uppgörelse med det modernistiska projektet.

I veckan presenterades ett byggprojekt i Växjö som fått nationell uppmärksamhet. Det är IST:s grundare Björn Sundeby som tillsammans med arkitektbyrån Spridd står bakom planen att uppföra två större hus som tydligt påminner om 1890-talets stilideal. Bilder på fasaderna presenterades samma dag som Stockholms kommunfullmäktige tog beslut om att gå vidare med planerna på att låta riva ett tullhus från 1870-talet för att ge plats åt Nobelstiftelsens planerade lokaler. Projektet har utlöst en intensiv och ibland hetsig debatt. De två byggprojekten ger en bild av arkitekturens dagsform i Sverige.

IT-entreprenören Björn Sundeby motiverar sitt byggprojekt genom att peka på en tydlig konflikt när Smålandsposten intervjuade honom tidigare i veckan (2016-04-25). ”Jag tycker dagens arkitekter ritar så fula hus. Jag tycker man ska göra hus som folk tycker om.” Det är en syn på arkitektur och arkitekter som ofta hörs i samband med byggprojekt.

Ibland leder det till att journalister frågar arkitekterna varför husen ser ut som de gör. Då brukar svaret bli att det är beställarna som bär det yttersta ansvaret. Så hur ligger det till? Varför tycker ”folk” att dagens arkitektur är ful och vem är ansvarig?

För att närma sig ett svar på frågan är det givande att undersöka hur arkitektrollen och beställarna har utvecklats under de senaste 150 åren. Husen i Växjö och Nobelcentret har nämligen gemensamma rötter i den så kallade ”Arts and Craftsrörelsen” (konst och konsthantverksrörelsen på svenska).

Arts and Craftsrörelsen var en avantgardistisk konstinriktning som hämtade inspiration från ickeskolad arkitektur. Alltså den byggnation som vuxit fram genom bönders behov och lokala förutsättningar. Detta fokus gjorde att materialval och äkthet premierades framför viljan att markera samhörighet med en kultur eller grupp. Rörelsen var dock en del av den nationalromantik som blomstrade i slutet av 1800-talet och på så vis markerade den ändå grupptillhörighet.

Det som blev Arts and Craftsrörelsens idémässiga bidrag till arkitekturhistorien var just strävan efter autenticitet. Detta var fröet för det som blev modernismen inom arkitekturen. Arkitekten Adolf Loos var verksam i Wien och höll 1910 en föreläsning under titeln ”Ornament och brott” som var en uppgörelse med Wiens småborgerlighet. Loos såg utsmyckning för saken skull som ”degenererat” och konstaterade att ”frånvaron av ornament är ett tecken på själslig styrka”.

Under samma tidsperiod har arkitektens roll förändrats. Nya byggnadstyper och beställare dök upp i samband med industrialiseringen och demokratiseringen av västvärlden. Arkitekten blev central i 1900-talets försök att forma människan efter utopiska ideologier. Tilltron till den tekniska utvecklingens, och expertens kraft gjorde att arkitekten geniförklarades. Den modernistiska arkitekturen var ett elitprojekt med totalitära förtecken. Modernismens internationellt mest hyllade företrädare är Le Corbusier som var fascist och Bauhausskolan som arbetade aktivt för Sovjetkommunismen. Resultatet blev bekväma villor åt eliten och miljonprogram åt massorna.

I Sverige gav den dåvarande arkitekteliten 1931 ut den polemiska skriften Acceptera, där man förespråkade historielöshet som ett ideal. Udden var riktad mot ”Lortsverige” och målet var att skapa ett hygieniskt hem åt folket. Det gjorde man också. Skriften fick ett stort genomslag och arkitekterna bakom den fick sätta sin prägel på Sverige fram till slutet av 1970-talet. Det socialdemokratiska folkhemsbygget hade varit svårt att genomföra utan den modernistiska arkitekturen.

Acceptera-gruppen var inspirerad av fascistsympatisören Le Corbusier. Gemensamt var synen på människan som en byggsten i statens eller nationens tjänst, det var så människan fick sitt värde.

Idag lever vi i efterdyningarna av den modernistiska arkitekturens dominans. Den ideologiska skärpan och de utopiska målen har mattats av. I bakhuvudet spökar dock Adolf Loos, ”frånvaron av ornament är ett tecken på själslig styrka”.

I vår postmoderna tid är det inte uppskattat att göra allt för stora sanningsanspråk. Arkitekturen som uttrycksform lämpar sig för den som vill skriva en tanke i sten. Det passar således inte i ett postmodernt och jämställt arkitekturparadigm. Men vår tid är också romantisk på så vis att vi strävar efter autenticitet och självförverkligande.

Husen som planeras i Växjö är ett uttryck för självförverkligande, men husen visar också en ambition om att visa grupptillhörighet. Associationerna är, som med all arkitektur, många och fria och brukar landa i ett smakutlåtande från betraktaren. Nobelcentret i Stockholm representerar en internationell grupptillhörighet. Det vilar på modernismen (”international style” på engelska) och utstrålar en anständighet som är svår att förneka men också svår att älska.

De planerade byggena i Växjö får gärna bli startpunkten för en arkitektur som bekänner färg. Som gör anspråk på att tillhöra någon. Om något så kan det bli en uppmuntran till fler att lämna slentrianmodernismen bakom sig, vare sig de är arkitekter, beställare eller tyckare. Det skulle vara en intressant utveckling efter hundra år av modernism och en fjäder i hatten för Växjö.

 

Det här inlägget postades i Allt möjligt, Arkitektur, Detalj, Ett hus, Fasad, Händelse, Plan, Politik, Projekt, Sandlådearkitektur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s