Attraktiv stad

Lite att läsa, titta på och lyssna till…

 

How To Make an Attractive City

We’ve grown good at making many things in the modern world – but strangely the art of making attractive cities has been lost. Here are some key principles for how to make attractive cities once again.

Stumholmen

Lyckad bomässa 1993 – gammalt och nytt förenades mycket bra. Stumholmen, Karlskrona. Bild: Blekinge Läns Tidning

 

Varför byggs så många fula hus?

I flera år har en debatt pågått om hur svenska städer förfulas genom att gamla byggnader ersätts av nya, där kontorsbyggnader och bostäder, med en modern arkitektur som inte tilltalar alla. Ibland tycker inte ens arkitekterna själva att det som ritas är snyggt, och byggnadernas estetiska värde kommer ofta i andra hand.

IMG_7357

Nytt till vänster, gammalt till höger. Stumholmen

 

Nyproduktion i klassisk tradition

Nyproduktion i klassisk tradition – En del av INTBAU Scandinavia. Denna grupp är till för dig som är intresserad av den klassiska arkitekturtraditionen som är ett mer socialt och ekologiskt hållbart sätt att bygga. Klassisk tradition skapar vackra och mänskliga städer där medborgarna upplever trivsel och stolthet och byggnader håller i hundratals år istället för att rivas var tredje decennium. Klassisk tradition är inte liktydigt med någon specifik äldre byggstil utan är ett ramverk och en arkitekturfilosofi för hur man gestaltar byggnader. Det finns dock ingen rädsla för att återanvända äldre vackra klassiska och traditionella stilar men det går lika bra att utveckla en ny utifrån ramverket. Gruppen är relaterad till Arkitekturupproret men en del av INTBAU Scandinavia (http://www.intbau.org/) som är en organisation som söker lära ut och sprida kunskap om traditionellt byggande.

IMG_7356

Från vänster till höger: nytt, gammalt, nytt, gammalt. Stumholmen.

 

Skönhetsrådet 2.0 – För vackrare städer i Sverige

Välkommen till Skönhetsrådet 2.0 – ett nordiskt nätverk där vanliga människor kan göra sina röster hörda i diskussion om byggande och stadsutveckling med hänsyn till natur, kulturarv, skönhetsvärden och mänskligt välbefinnande.

Vi säger nej till det kubistiska, kala, glesa, extremhöga, och till dominerande skrytbyggen som helt förändrar stadens karaktär, silhuett och attraktionskraft, men ja till det som byggs i mänsklig skala, efter tidlösa skönhetsideal och respektfullt anpassat till platsen.

Trivsel – hållbarhet – skönhet

IMG_7358

Från vänster till höger: gammalt, gammalt, gammalt, nytt. De gamla är från olika tider.

 

Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor

ARKITEKTURUPPRORET ÄR HÄR – En rörelse för dig som vill ha en levande stad med vackra byggnader. Vårt nätverk grundades i början av 2015, men har redan blivit rikstäckande med grupperingar i hela landet. Nätverkets mål är vackrare arkitektur i Sverige och fokus i detta forum ska alltid peka mot det målet. Vi vill förtydliga att nätverket önskar att det byggs mycket i Sverige, men vackert. Vi är inga NEJ-sägare till något annat än ful arkitektur. Läs mer på sidan…

78000

Bomässan blev tyvärr inte den framtidens vägvisare, som den spåddes bli. Läs boken om Bo93. Bild: Blekinge Läns Tidning

 

IMG_7360

Den kanske finaste längan av det nybyggda, med utsikt söderut och mot vattnet. Tyvärr ligger de kanske lite för nära den allmänna promenadstigen. Mycket gammalt hus i bakgrunden.

 

Frågor som går att applicera på andra projekt än Nobel center i Stockholm

Svenska byggnadsvårdsföreningen vill med detta brev uppmana dig som politiker att självständigt sätta dig in i de stora frågorna. Vår representativa demokrati bygger på att du inser att du är vald för att företräda medborgarna och deras intressen, nu och för framtiden. Stoppa därför detaljplanen för Nobel Center!

IMG_7362

Till vänster Marinmuseums huvudbyggnad på Stumholmen (inkl. röd träbyggnad). Byggt 1994-1997 . Hederus Malmström Arkitekter AB och Landskapslaget. Fantastiskt vackert! Modernt men klassiskt. Till höger museets nya del, ubåtshallen.  Återigen Hederus Malmström Arkitekter AB, men nu heter de HMXW arkitekter AB. Vad hände? Snyggt företagsnamn, snygga hus? Fult företagsnamn, fula hus? Fulare tillbyggnad får man ju leta efter. Ska tydligen påminna om moderna örlogsfartyg (men den innehåller ju en ubåt, inte en korvett i Visby-klassen) och en befästningsmur. Vad är det med den här trenden att hus ska likna något annat, som inte är ett hus? Jag hade velat ha något varvsskjulsliknande i trä,  i modern tappning.

Annonser
Det här inlägget postades i Allt möjligt, Arkitektur, Byggnadsvård, Kulturarv, Litteratur, Nytt OCH vackert, Plan, Politik, Projekt, Sandlådearkitektur, Tv/Radio/Film. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s