Predikan ombord

IMG_7098

IMG_7111

IMG_7104

 

Ur

Gudstjänstordning jämte korta predikningar för alla sön- och helgdagar i kyrkoåret till användning å svenska flottans fartyg (1917)

Juldagen.

(Vid gudstjänstens början sjunges ps. 55: 1-2 v.: ”Var hälsad sköna morgonstund”.)

Julens makt.

Inför dig skola de glädja sig såsom man glädes under skördetiden, som man fröjdar sig när man utskiftar byte. Ty du skall sönderbryta deras bördors ok och deras skuldrors gissel och deras plågares stav, likasom i Midjans tid. Jes. 9: 3-4.

Oaktat alla angrepp mot vår kristna tro hava vi fortfarande i behåll vår stora kristna folkfest, julen. Och vi rusta oss på nytt att fira denna högtid. Och ”unga sjunga med de gamla” om den stora gåvan till människors barn. Och sinnen, som varit kalla, bliva nu varma. I sanning julen har en underbar makt.

Den har makt att samla. Den samlar medlemmarna i familjen. Om de än annars äro spridda och oeniga. Vid julen vill man enas. Det är som andades julens ängel ut en fridens andedräkt över de tusende hemmen. Och templen, som mångenstädes voro förgätna, samla på nytt skarorna omkring julens evangelium. Och sonen, som länge varit borta, vill åtminstone hinna hem till julafton.

 

IMG_7113

 

Julen har makt att framkalla kärlek. Lusten att giva och glädjen över att få giva är aldrig så stor som vid julen. Hur fröjdar man sig icke i hemlighet åt den glädje som gåvorna skola framkalla! Man glädes såsom i skördeanden. Och hur uppfinningsrik visar sig icke kärleken. Även med små tillgångar förmår den framkalla glädje.

Julens makt är också innerlighet. Vi svenskar äro ju ofta stela och ovänliga, tillbakadragna och kyliga mot varandra. Men vid julen känna vi, att detta icke passar. Hjärtat får taga ut sin rätt. Innerligheten stiger in i den festklädda boningen. Den intager högsätet och fyller ögonblicket, som flyr, med sin stämning. Vem kan mäta vilken välsignelse julen medfört endast ur denna synpunkt för trötta sinnen, ensamma och övergivna, i livets köld nästan förfrusna själar.

Och varifrån kommer denna julens makt? Endast och allenast från julens allra största gåva, Jesus Kristus. Han är den hemliga kraften i allt gott och kärleksfullt och ljust, som träder fram på denna annars så kärlekslösa och mörka jord.

Kära vänner! Vi uppleva i denna tid, att den kristne anden vill återtaga sin makt över Sveriges folk. Ingenting säger oss så klart och lättfattligt vad en folkkyrklig kristendom innebär som just ett gammaldags, kristligt, svenskt firande av julen. Då samlas man i familjekretsen, omkring det gamla evangeliet om Jesusbarnet. Då sjunger man de gamla julpsalmerna. Då vandrar man åstad till helgedomen för att i tidig morgonstund fira den sköna Herrens gudstjänst. Där mötas vi vid krubban. Där vilja vi tillönska varandra en god och välsignad jul i Jesu namn. Amen.

(Efter väls. sj. ps. 55:4 v.: ”Han kommer till vår frälsning sänd”.)

(V. Rundgren)

 

IMG_7105

IMG_7126

IMG_7129

Annonser
Det här inlägget postades i Allt möjligt, Kulturarv, Litteratur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s