Bra television

Sveriges television gör mig allt som oftast besviken nuförtiden. Det spelar ingen roll om det är nyhetssändningar, barnprogram, filmutbud, debattprogram, humorprogram, dokumentärer eller underhållning. Det mesta är oseriöst, tafatt, inkompetent, irrelevant, subjektivt, ofullständigt, ytligt, felaktigt, ointressant, historielöst, trångsynt, då det mesta utländskt som visas är från USA, Storbritannien eller Danmark, osmakligt, mindre intelligent, tråkigt kändisfokuserat, oförskämt, undanhållande… ja, det finns mer att säga, men den här bloggen handlar inte om samhällskritik av det slaget, även om samma adjektiv går att applicera på samhället i stort, t.ex. stadsplanering, arkitektur och utebliven kultur/byggnadsvård.

IMG_4836

 

Nåväl, ibland gnistrar det till även hos SVT och jag hoppas den programserie som börjar sändas imorgon klockan 20.00, ska bli mer än bra. ”Det sitter i väggarna” heter den och beskrivs av SVT såhär:

Våra hem är våra statusmarkörer, och vi har aldrig renoverat så intensivt som nu. Men vad händer med huset och dess historia i den processen? Genom att leta i arkiven, träffa folk som bott i huset och gedigen husresearch växer bilden fram kring vilket slags hem det varit tidigare.

Tillsammans med författaren och historikern Christopher O´Regan och byggnadsantikvarien Erika Åberg får paren en historisk överblick kring vilket hus de bosatt sig i, vilka som bott där tidigare – och vad som skett mellan husets väggar.

Det sitter i väggarna sänds i sex avsnitt med start måndagen den 9 november i SVT 1 och i SVT Play.

Vidare:

Hon räddar hus från hängande tak: ”Mer vardagsnära än Historieätarna”

Hon brinner för byggnadsvård och älskar Historieätarna. I SVT:s nya programserie Det sitter i väggarna ska Erika Åberg rädda hus från hängande tak och titta vad som finns bakom tapeterna. – Bland det roligaste jag själv vet är att komma hem till folk, säger hon.

– Bland det roligaste jag själv vet är att komma hem till folk, och framför allt till gamla hus. Det är spännande att känna atmosfären i huset och hur de som bor där tänker när de anpassar huset till ett modernt familjeliv. Är man nyfiken på det så tycker jag absolut att man ska titta på programmet, säger hon.

Ett annat populärt SVT-program i historiekretsar är tittarfavoriten Historieätarna (till viss del bra, min anm.). Åberg menar att det finns både likheter och skillnader mellan programmen. 

– Jag själv älskar ju Historieätarna, och tror det riktar sig lite till samma målgrupp. Det handlar om att berätta om historien på ett lustfyllt sätt. Vi går inte i kronologisk ordning och heller inte in på kläder och mat som man gör i Historieätarna. Det är stora öden på olika sätt, och det finns lite likheter som tilltal och vinkel. Vi är kanske lite mer vardagsnära. Här handlar det inte om kungar utan om vanliga människor.

Vad säger du om Extreme home makeover då, är Det sitter i väggarna en light-version av det? 

– Extremt light i så fall. Vi sysslar mer med varsamt renovering på ett smart sätt. Det är inte stövlar in gäng med byggubbar renovera på ett sätt som är rimligt för dem även när kamerorna har slocknat. mer försiktig hand än kofot och slägga.

Vad har du för tips om man själv vill ta reda på mer om egna hemmets historia?

– Det beror lite grann på hur huset ser ut, men det allra bästa är höra sig för med släktingar som kan ha bilder. Det är bland det mest fantastiska. När man ser fotografierna blir det som en tidsresa. Sedan kan man höra sig för med grannar i närheten som till exempel kan ha minnen om de varit i huset när de var små. Och sen kan man alltid börja pilla lite försiktigt bakom tapeterna, om man vill veta mer om själva byggnaden.

Vad gjorde starkast intryck på dig? 

– Jag tänker på huset på Öland som vi besökte i första avsnittet. Där hade det regnat in i taket innan familjen flyttade dit. När vi såg taket i salen som bara hängde och hade massor av bruna fläckar … Även om det ser så hopplöst ut, behöver det inte vara så krångligt, säger hon och fortsätter:

– Vi löste det genom papptak. Att spänna papp både på väggar och tak har börjat glömmas bort, särskilt när gipsskivorna kom. Sedan har det fått lite oförtjänt rykte om sig att vara superkrångligt. Men det är ett mycket billigt alternativ och dessutom miljövänligt. Det är inte så krångligt med byggnadsvård.

IMG_4933

 

Jag hoppas att fler än de redan frälsta ska titta på dessa program. Kanske drar O’Regan till sig allmänt historieintresserade tittare som sedan lär sig något nytt. Med tanke på den rivningshysteri som på nytt tagit fart i vårt land borde politiker, tjänstemän och giriga beställare titta och begrunda sina misstag. Men det är nog en mycket naiv förhoppning.

Läs mer om och av programledarna här:

Erika Åberg

Christopher O’Regan

Det här inlägget postades i Allt möjligt, Byggnadsvård, Ett hus, Kulturarv, Tv/Radio/Film. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s