Blekingeleden

I dagens Blekinge Läns Tidning uppmärksammas Blekingeleden och hur den av vissa kommuner verkar misskötas och falla i glömska. Synd. Jag har för mig att vi gick en bit av leden när jag gick i skolan, på lågstadiet, och att det var trevligt. Vi vandrade och vandrade, någon hittade en matkasse fylld med ätlig svamp ett stycke från stigen och till slut var det dags för den medhavda matsäcken, som jag är säker på innehöll pannkakor. Gör skolan den här typen av utflykter fortfarande? Utflykter där syftet är att uppleva naturen, röra på sig och umgås i klassen utan krav på större prestation eller resultat.

Att vandra längs en led är inte bara för yngre skolbarn. Det är nästan så att det är viktigare att ta med högstadie- och gymnasieungdomar ut i skog och mark, då de tenderar att röra på sig i mindre omfattning och uppleva skolidrotten som obehaglig. Att vandra är ett alternativ till mer organiserade motionsformer. Jag har starka åsikter om skolidrott och en sammanfattning av dem skulle kunna vara följande: Den som vill promenera/löpträna/styrketräna på idrottslektionerna under hela högstadiet och gymnasiet skall få göra det. Endast kontroll av simkunskaper ska gälla för alla. Den som inte tidigare fått lära sig att cykla ska få möjlighet till det i skolan. Alla idrottsdagar med tävlingsmoment, vare sig individuellt eller i lag, ska på alla stadier i skolan bytas ut mot vandringar/löplopp av olika slag. Det tror jag Sverige skulle må bra av, både fysiskt och psykiskt.

IMG_6767

 

Promenader är ju den absolut enklaste motionsformen och nyttjas för lite. Får man barn att inse detta och hur varierande en promenad/vandring kan vara, hur mycket man kan uppleva på vägen, både i naturen och i staden, så har man nått långt tror jag.

Hélen Anderson, från mitt förra inlägg, beklagar i sitt sommarprogram hur hon i Stockholm ser både föräldrar och barn försjunkna i mobiltelefoner och läsplattor Föräldrar bakom vagnen, barnen i vagnen. Hon önskar, liksom jag, att föräldrar istället pratade med sina barn, visade dem omgivningarna, pekade ut särdeles vackra byggnader, skulpturer, parker, diskuterade händelser och ting de passerar.

Blekingeleden_-_skylt

 

Under en vandring längs Blekingeleden, eller under en stadsvandring, har man som lärare och förälder möjlighet att göra detta, visa barn sådant som är vackert, intressant och viktigt. Naturen i sin oändlighet, vad som brukas på åkermark, stenmurar, vägtyper, broar och andra konstruktioner, gamla hus, historiska platser, hällristningar, milstenar, gravrösen… Lära känna sitt landskap helt enkelt, på plats.

Det finns möjlighet att berätta historier knutna till en plats, berätta folksagor, läsa högt ur Blekingelitteratur, sjunga vackra visor, hellre än bra, under tiden man vandrar, lösa uppgifter, utföra förberedda presentationer i mindre skala. En vandring blir således något både för ben och huvud.

Det berättas i artikeln om hur Skåne valde att satsa på sin vandringsled. Den fick en egen, kontinuerligt uppdaterad hemsida och 80 ungdomar anställdes för att rusta upp det som var slitet, så som stigar, broar, skyltar. Just nu har Blekingeleden många brister på sina ställen. Varje kommun ansvarar för sin del. Skyltningen är inte alltid korrekt, det finns inga uppdaterade kartor, kartorna är otydliga, ingen information om vilka etapper som är handikappanpassade eller cykelvänliga, vissa etapper är inte underhållna.

IMG_6675

 

Det är synd att det förhåller sig så här. Om man nu ska spela på epitetet ”Sveriges trädgård” (greve Anders Fredrik Skjölderblad, 1789) så får man ju se till att trädgården är framkomlig. Med tanke på att det är trendigt att vandra, finns det ju all anledning att se till att Blekinge inte väljs bort som besöksmål på grund av att leden ignoreras.

I BLT efterfrågas erfarenheter av Blekingeleden. Var finns smultronställena? Vilka etapper är fallfärdiga? Man ombeds höra av sig, så att det finns gräsrotsunderlag att skapa ”Blekingeleden 2.0: en modern och uppdaterad version av vandring i kulturbygd”.

Skicka e-post med dina upplevelser och tankar kring Blekingeleden till malin.hallqvist@blt.se

Själv har jag ett par vänner i Sheffield, England, som vandrar mycket. I Storbritannien är ju vandrandet en ännu större rörelse, mycket på grund av att de inte har någon allemansrätt utan är begränsade till särskilda leder och utnyttjar dessa till fullo. Jag hade en tanke om att vi skulle gå Blekingeleden nästa gång de besöker mig, jag hoppas verkligen att leden har rustats till dess.

Det här inlägget postades i Allt möjligt, Fundering, Kulturarv, Landskap, Projekt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Blekingeleden

  1. Vi Springer igenom hela under 2016 för att ge input till Kommunerna. Hoppas på att de hjälper till att fixa till den. Följ den på http://www.lightsoftai.com/blekingeleden/

    • Utmärkt initiativ! Hoppas verkligen att leden rustas och används av flera! Jag hoppas ni sprider ert projekt till alla ni känner, unga och gamla. Har det skrivits om er i någon av tidningarna?

      Vilka fina löprundor ni har ändå, oavsett skicket på själva leden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s