Björkholmsprat

Dagens sommarpratare i Sveriges Radio P1 är bördig från Karlskrona och det hörs minsann på dialekten! Hélene Anderson, konstnär och f.d. kriminalinspektör med fokus på kulturarvsbrott och konstförfalskningar, berättar om sin uppväxt på Björkholmen och Hasslö i Karlskrona under 1950-60-talet, sin väg till konstnärsskap, valet att bli polis samt kombinationen av dessa två sysselsättningar.

HeleneAndersson

Det spelas i mitt tycke mycket bra musik, som också har sina poänger i sammanhanget, men kanske skulle antalet melodier varit färre och talet om brott i kulturbranschen mer omfattande (medförfattare till Rikspolisstyrelsens bok Kulturarvsbrott och Konstförfalskning samt Stockholmspolisens bok Polishuset i Stockholm och dess konstsamling). På det stora hela dock rätt så intressant! Karlskrona och kulturarvet marknadsförs på olika sätt!

 

ehrenmark-300x300

En flitig sommarpratare förr var Torsten Ehrenmark (hördes 50 gånger, liksom Jörgen Cederberg), som ibland pratade och skrev om sin sommarstuga i Hästmahult, en liten ort i Torsås kommun, i gränsbygden mellan Småland och Blekinge. Karlskrona figurerade också i dessa kåserier, särskilt med anledning av viktiga ostinköp hos ”Bertholds Ost- och Speceriaffär” (Nils Berthold) vid Fisktorget. Lyssna HÄR och HÄR.

IMG_6667

 

Till minne av den nyss bortgångne Magnus Härenstam vill jag också tipsa om hans sommarprat från 1981, där han berättar om sin barndoms somrar på Norra Latins Sommarhem i Stockholms skärgård. En ferieskola som blandade allvar och lek, på olika sätt. Skolan blev ett samhälle, en pojkstad, med lagar och egen valuta. Fantastisk företeelse och historia! Lyssna!

Det här inlägget postades i Allt möjligt, Kulturarv, Tv/Radio/Film. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s