Lovande läsning

Är det sommarlov för Sveriges alla barn nu? Om inte nu så snart, inte sant?! Sommarlov för mig innebar alltid mycket läsning och här kommer ett tips på en bok som jag tror de flesta barn skulle tycka är rätt så spännande och finurlig.

Som högläsningsbok passar den alldeles utmärkt och högläsning borde fler ägna sig åt, livet ut! Läs för dina barn, låt dina barn läsa för dig. När de blir äldre läs vuxenlitteratur för varandra, klassiker, Bibeln, lyrik, facklitteratur, tidskriftsartiklar, utvalda texter vid högtidsmiddagar*, det är bara fantasin som sätter gränser, det finns en text för varje tillfälle… Det är den gemensamma upplevelsen av den goda historien, av spänning, tänkvärda ord, ett vackert språk, och en eventuell diskussion efteråt som är poängen.

Författaren till boken jag ska tipsa om, Charlotta Lannebo, älskar högläsning, läs mer om det här. Bettina Johansson står för de fina och finurliga illustrationerna.

 

IMG_6631

 

Så här står det på baksidan av boken…

Sommaren ser inget vidare ut för Judit. Hon är med pappa på landet men han bara snickrar. Böckerna är utlästa och Mats och Vanja vill leka affär, det är ju dödstrist!

Men så möter Judit tant Harriet. Nittiosex år gammal och före detta formel 1-förare i Milano, barpianist i Casablanca, fårklippare i Australien, guldgruvesprängare i Alaska, bergsbestigare, hästinridare i Vilda Västern (med Clark Gable). Bland annat. En hejdundrans massa karlar har hon haft också, men gift har hon aldrig varit för som hon säger: Man kan väl inte slänga bort sin frihet på vilket trams som helst.

Att hänga med Harriet slår att leka affär med hästlängder, tycker Judit. Hon börjar hälsa på henne nästan varje dag. Tant Harriet bjuder på möglig saft, röker pipa och berättar vilda historier från sin ungdom. Men varför vill hon att Judit ska hålla henne hemlig?

En oemotståndligt skruvad historia med härliga karaktärer. Galet rolig, sorglig och full av berättarglädje.

IMG_6635

 

Utöver möglig saft, piprökande och historieberättande handlar boken om att ha tråkigt och vara tvungen att roa sig själv, om traktorkörning, odling, får, hästar, gamla torp och gamla människor, som ska dö, och livet förr på landsbygden – det är lite därför boktipset får sin plats här i bloggen. Idyllisk men ändå handlingskraftig, så vill jag beskriva känslan i boken! Det är också, enligt min smått subjektiva men till största del objektiva språkkänsla, en ovanligt välskriven bok och det är också en viktig aspekt när man ska välja litteratur till sina barn och till sig själv!

Läs den här boken vetja, den kommer ge både dig och ditt barn en härlig sommarkänsla och saker att fundera över – precis så som livet är!

 

* Själv har jag läst högt för vuxna t.ex. ur följande böcker; Tre män på velociped (1900) av Jerome K. Jerome – ur kapitlet om upplevelsen av tyska studentikosa upptåg, vid en Oktoberfest i studentsammanhang, samt en text med titeln ”Lusse-firande hos värmlandsstudenter” (i Uppsala) från 1910 av N.P. Ödman, ur boken Svenska Gästabud från alla tider, också detta som underhållning mellan rätterna vid en student-sammankomst.

Det här inlägget postades i Allt möjligt, Kulturarv, Litteratur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s