Troll

Jag skrev i ett tidigare inlägg om film- och TV-tips för barn och ungdomar, och betonade vikten av historisk korrekthet. Nu kommer jag med ett boktips för barn med en väldigt låg sanningshalt och som dessutom är något inkonsekvent. Men, för mindre barn kan historien hjälpa till att lära dem namn på platser i Blekinge, och samtidigt ge dem en trevlig läsupplevelse. Som en del i hembygdsundervisningen (?) är boken inte alls dum.

I Sagan om Blek Inge [så!] får man följa trollet Inge från Småland, på hans jakt efter ett smeknamn. Alla de andra trollen har smeknamn, men inte Inge och det är till och med något han blir retad för. Han beger sig söderut och möter andra troll och varelser, som ger honom nya insikter och goda råd. Ström-Olle, jättarna Blida, Mörre och Rottne, Gubben Rosenbom och den vingförsedda Brömse är några av dem som kommer i Inges väg. Det är en trevlig historia, med klassisk upprepning och sagostämning. Bilderna är också fina, enkla och färgglada.

 

IMG_6495

 

Tidigt nästa morgon fortsatte Inge sin promenad mot solen. Han följde havet och gick genom ett böljande vackert landskap. Här fanns blommor i de mest skiftande färger och fjärilar som lekte tafatt med honom längs vägen. Inge funderade mycket över alla sina upplevelser från gårdagen. När han slog upp ögonen vid Olofs ström så hade han träffat Ström-Olle. Han hade gett honom rådet att gå mot solen. Senare på dagen hade han brakat rakt in i Sölves borg och fått en bula på näsan.

”Om det hände så mycket igår vad ska då hända idag?”, tänkte Inge samtidigt som han njöt av att känna det gröna mjuka gräset under fotsulorna.

 

IMG_6490

 

Boken kom ut år 2000 och är skriven av Kristian Graah-Hagelbäck, med illustrationer av Rickard Svensson. I exemplaret jag har, som jag köpte på en loppmarknad, står det att Karlshamns kommuns tredjeklassare fick boken som gåva från Karlshamnsbostäder. Vid en eventuell nytryckning bör den dock korrekturläsas.

 

IMG_6499

Annonser
Det här inlägget postades i Allt möjligt, Litteratur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s