Utblick Uppsala

Alltså, vad är det för fel på politiker och tjänstemän? Hur är de funtade, egentligen? Inte ens i det anrika och akademiska Uppsala finns det kommunal förståelse för det historiska och vilket ansvar vi idag måste erkänna oss ha inför det. IS slår sönder diverse kulturarv i Irak och vi upprörs med rätta över det. I Sverige river vi äldre byggnader, kulturarv, oftast efter att vi struntat i att underhålla och vårda dem, men alldeles för få bryr sig. Eller så bryr sig folk men gör inte sin röst hörd.

Jag har bott i Uppsala och utan byggnaderna på bilden skulle Odinslund och även helheten i kvarteret bakom husen vara intetsägande och förstört. När jag har varit i Uppsala har jag dock noterat en förslumning av Odinslund, skräpigt, ful parkerings-avgränsning, rent arkitektoniskt fullständigt malplacerad offentlig toalett, à la el-hus i villaområde från 1970-tal, gräsmattor och planteringar i dåligt skick – ovärdig behandling av en sådan plats. Men det är precis som med negligerat underhåll av äldre byggnader, låter man bli tillräckligt länge är det nästan försent, och då anses allt nytt vara av godo.

Detta är inte det enda Uppsala kommun har fått för sig. För 10 år sedan rev de ett äldre kvarter för att bygga ett nytt konserthus, som tyvärr är förskräckligt fult. Uppsala var dessutom en av de städer där saneringsivern i mitten av 1900-talet gick hårdast fram. Kommunen vill också lägga pengar på offentlig konst och nybyggen som känns väldigt långsökta och onödiga, dessutom anskrämliga och opassande för stadens karaktär.

rivningshotade-skribenten-menBild: Staffan Claesson

 

Debattinlägg från Upsala Nya Tidning, 20 september 2014

Kulturdebatt Kulturnämnden i Uppsala emotsätter sig inte rivningslov för två värdefulla byggnader från 1700-talet i Odinslund. Detta är befogat att kritisera, anser arkitekten Henrik Sandevärn.

Odinslund är historisk mark mitt i Uppsalas gamla stadskärna. Bebyggelsen på platsen är i allt väsentligt av äldre slag. Odinslund är ett historiskt begrepp i Uppsala och även känt för fler än Uppsalaborna själva. Att döma ut två av de bevarade äldre byggnaderna i kvarteret för att den gårdsmiljö de en gång tillhörde inte är intakt, är fel. Byggnaderna har ett stort egenvärde oavsett detta. De ingår i den lokala miljökontext som i dag kännetecknar det historiska Odinslund sedan länge. Enbart det faktum att de två aktuella 1700-talshusen ännu står kvar på platsen trots 1960-och 70-talets rivningsraseri gör dem värdefulla och omistliga.

Påståendet att det skulle vara ”avgörande” för värdet av de två 1700-talsbyggnaderna att den tidigare gårdsbebyggelsen saknas, är långsökt och faller på sin egen orimlighet. Med det resonemanget skulle det gå att motivera rivningar av mängder av historisk bebyggelse i Sverige, som inte är ”intakt och oförvanskad”.

Kulturnämnden i Uppsala påstår att det är viktigt att ”Uppsalas historiska centrum utvecklas på ett varsamt sätt”. Vidare påstås att ”samtida arkitektoniska tillägg ska göras i samklang med befintlig bebyggelse”. Påståendet i sig är en hisnande motsägelse som knappast kan övertyga någon i detta sammanhang.

Att riva bevarade 1700-talsbyggnader i Odinslund är nämligen inte på något sätt ett varsamt sätt att utveckla på. Att riva befintlig 1700-talsbebyggelse är inte heller något som har med tillägg i samklang med befintlig bebyggelse att göra. Rivningslovet för 1700-talsbyggnaderna i Odinslund är felaktigt.

Uppsalas gamla stadsmiljö är Riksintresseskyddad. De båda 1700-talsbyggnaderna ska naturligtvis bevaras. Det finns många goda exempel på värdefull äldre bebyggelse som restaurerats till vackra och användbara lokaler. Det är inte något problem att åstadkomma i detta fall heller. Kulturnämnden i Uppsala borde utveckla sitt förhållningssätt till stadens kulturmiljöskydd så att det konstruktivt bidrar till att främja bevarandet av stadens historiska värden.

Henrik Sandevärn, arkitekt, SAR/MSA

Det här inlägget postades i Arkitektur, Byggnadsvård, Ett hus, Kulturarv, Politik, Utflykt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: