Svenska bilder

Bilder av Sverige och Blekinge!

För ett år sedan bidrog jag med ett boktips i Byggnadsvårdsföreningens tidskrift Byggnadskultur, vilket lyder såhär:

svenska-bilder-i-anna-och-ferdinand-bobergs-fotspar-efter-hundra-ar

 

Svenska bilder – I Anna och Ferdinand Bobergs fotspår efter hundra år

Louise Nyström, Carlsson Bokförlag, 2011

Några kanske har missat denna bok och det engagemang allmänheten bjöds in till för att möjliggöra detta verk. Louise Nyström, arkitekt och professor emerita, hade länge lekt med tanken att följa upp den enorma bilddokumentation arkitekten Ferdinand Boberg och hans hustru, konstnärinnan Anna Boberg, utförde åren 1915 till 1924.

Med hjälp av chaufför Andersson och bilen Tussirullan, kuskade de vårt rike runt i jakt på byggnadsverk av omistlig karaktär. Varför? Jo, Bobergs, och många med dem, befarade att mycket av vårt kulturarv i form av arkitektur och hantverk, skulle gå förlorat i och med samhällets allt starkare iver att modernisera och industrialisera. Resultatet blev 3050 blyertsteckningar, som tyvärr inte uppskattades av samtiden på det sätt Boberg hade hoppats på.

240px-Boberg_1903

 

2005 satte Nyström igång ett projekt genom Blekinge Tekniska Högskola, för att inventera de objekt Boberg tecknat. En hemsida presenterade alla bilder och allmänheten uppmanades att leta och fotografera. 86 procent av objekten hittades tack vare över 200 personers insats.

I bild, text och siffror, sammanställdes sedan arbetet i denna bok. Varje kapitel beskriver resor och rymmer karta, aktuella händelser det året, utvalda teckningar och motsvarande nytagna fotografier samt utdrag ur Annas dagbok. I dagboken återges tankar kring arbetet de utför, byggnader de ser och i många fall synnerligen hårda ord om dess förvanskare. Det känns underligt att läsa om hur hon avskyr moderna glasverandor och snickarglädje, sådant vi idag inte alls har något emot. Hon berättar, ofta med humor, om situationer de hamnar i, återger samtal med människor, recenserar nattlogi, måltider, väder, hälsan, naturen omkring dem – helt enkelt en mycket intressant bild av paret Boberg och dåtidens Sverige.

250px-Anna_Boberg_1910

 

I boken beskrivs också hur parets yrkesliv tedde sig i övrigt och hur man i Sverige såg på äldre arkitektur och restaurering. Nyström diskuterar Bobergs resonemang och resultat, utifrån det facit som finns idag och de farhågor vi har inför framtiden. Många är desamma som då, men nya har också tillkommit. Det positiva är dock att det inte längre finns något motsägelsefullt i att bevara ett gammalt hus och samtidigt leva ett bekvämt liv i det.

Ur dagboken:

Min – vår indignation och förakt för folk som fördärvar gammalt med ”modernisering” äro orättvisa. Vi vill att andra skall leva i obekväma, ofta osunda förhållanden, för att vi, kultursnobbar, skall få tillfredsställa estetiskt kulturhistoriska njutningar under korta stunder. Men om vi själva ställdes inför valet, vi som ändå förstå vad det gäller? … Så inte är det värt att sätta sig på höga hästar o till doms. Åh nej. Aldrig döma! Om man inte kunde låta bli.

En bok att både bläddra i och läsa från pärm till pärm, fylld med fina bilder, fakta och funderingar.

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allt möjligt, Arkitektur, Byggnadsvård, Detalj, Kulturarv, Landskap, Litteratur, Projekt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s