Bila i skärgården

En av sommarens utflykter gick till Senoren, Sturkö och Tjurkö i Karlskrona skärgård. En väninna och jag gjorde en biltur med några stopp längs vägen. Vi tittade på vikingabyn Valshall på Senoren, men blev inte så imponerade. Kanske för att det inte var några vikingar hemma den dagen. Men, jag tycker det är ett mycket trevligt initiativ – jag hoppas projektet bara är i sin linda! Desto mer tjusades vi av utsikten från strandkanten väster om byn, med vy ut över fjärden, i sällskap av stenmur, ängsblommor och i skuggan av gamla ekar.

Vårt andra stopp blev Bredaviks Örtagård. En del av en privat trädgård är förvandlad till en örtagård à la 1300-tal, med små museala byggnader samt en butik. Det hela är utformat på ett mycket informativt sätt, om medeltida liv och tro, om växter och djur. I butiken säljs t.ex. kryddor och teer tillverkat av det som växer i örtagården, kryddplantor, diverse prylar, linnekläder samt garn av ull från fåren som betar utanför. Det var svårt att välja vad att köpa men jag fick med mig en liten påse torkad ramslök, en burk örtsalt samt ett ekologiskt myggmedel.

Sedan gick turen till Tjurkö. Vi stannade till vid stenhuggeriet och hade väl egentligen tänkt att se oss om, men blev sittande på en bänk på en klippa en bit över vattnet och såg ännu mer av fjärden än från Senoren. I sista minuten hann vi tillbaka till Restaurationshuset och såg vad föreningen Skärgårdskraft hade att erbjuda i form av konst, hantverk och antikviteter. Vackert hus och en del vackra saker. På vägen mellan utsiktsbänken och Skärgårdskraft passerade vi Fångarnas matsal och såg att det skulle bli en liten konsert av under kvällen. Folkmusikgruppen Jordnära skulle spela svensk och nordisk folkmusik på fiol, nyckelharpa, dragspel och gitarr. Vi gick dit. Det var vackert.

IMAG0729

 Nordisk folkmusik och visor av Cornelis Vreeswijk, Dan Andersson och Allan Edwall blir ännu bättre om inramningen är en sval byggnad av sten med sommarens kvällsljus genom spröjsade fönster och öppen dörr i västerläge.

 

 

Det här inlägget postades i Allt möjligt, Kulturarv, Utflykt, Verksamhet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s