Stakholmen

Det är nu åter dags att uppmärksamma det unika med Stakholmen, den lilla holme i Borgmästarefjärden i Karlskrona, som står obebyggd, så när som på en bunker och gångbron som förbinder den med ”fastlandet”. Ett par arkitektstudenter från Chalmers tekniska högskola i Göteborg, har i sitt examensarbete utformat en långsträckt byggnad, som ansluter till Stakholmens norra sida, men som på det stora hela står på pålar i vattnet. Jag tycker inte om det. Många i Karlskrona kommun och lokala föreningar har uttalat sig positivt om ett framtida projekt som skulle kunna grunda sig på detta examensarbete.

För att inte inkräkta på Stakholmens natur, har de i sin modell skapat en pir som går ut i vattnet, jämte den lilla ön.
På piren finns en kedja av byggnader för olika ändamål som till exempel naturrum, besökscenter, konferensmöjligheter och kafé.
– Meningen är att det ska vara flexibelt och kunna användas till många olika ändamål, säger Clara Ellborg.” BLT 12 juni 2014

Precis som jag sa i en insändare för några år sedan, är Stakholmen den enda ö som visar hur alla öar och holmar, som med tiden blev det som nu är Karlskrona stad, såg ut från början. Det är väl intressant? Det är också underligt att varenda tom plätt måste bebyggas! Får det inte finnas obebyggda platser? Ligger det inte en viss skönhet i det obebyggda? En neutral plats i staden, där man kan få distans till densamma.

Jag funderar också på vad som händer med Borgmästarefjärdens naturliga rymd, tillgänglighet, öppenhet, utsikt, om det ska ligga en byggnad och blockera mellan Ekholmen och Stakholmen? Det låter helt befängt att bygga något i Borgmästarefjärden!

Lägg ner den idén!

Jag säger återigen – Karlskrona behöver inte fler besöksmål (inte ens ett ubåtsmuseum). Det enda som behövs är kompetensen att förädla och förvalta det som redan finns och där brister det. Karlskrona är en stad med en unik historia och allt som kommer med det. Den ska inte förvandlas till en stad bland andra, men det är vad som håller på att ske. Varför skulle någon komma hit då? Men, om nu ett naturrum behövs, så hade jag gärna sett en kommunal verksamhet i Svensk Metallkonsts gamla lokaler på västra Saltö och vid stranden nedanför.

ChalmersmodellFoto: Caroline Lindheimer

Nedan artiklar från Blekinge läns tidning.

Torsdagen 12 juni 2014

Examensarbete om Stakholmen hyllas

Deras examensarbete och idé hyllas av både politiker och tjänstemän.Och Föreningen Gamla Carlscronas ordförande Rolf Andersson, är smått lyrisk.

– Det här är helt fantastiskt, säger han.

Det infann sig en nära på euforisk stämning när de två Chalmersstudenterna Clara Ellborg och Stina Hillinge kom till Karlskrona i går för att presentera sitt examensarbete.
Som nyutexaminerade arkitekter hade de med sig modellerna där Stakholmen är den centrala punkten.
För ett halvår sedan valde de att arbeta med Karlskrona i sitt examensarbete och av en slump fick de kontakt med stadsarkitekt Hans Juhlin.
– Vi fick höra att det finns planer för ett naturrum någonstans här i Karlskrona, säger Clara Ellborg.
Och när de besökte staden för första gången i december, föll valet på lilla Stakholmen.
– Vi föll för utmaningen att göra ett naturrum i en nära miljö.
För att inte inkräkta på Stakholmens natur, har de i sin modell skapat en pir som går ut i vattnet, jämte den lilla ön.
På piren finns en kedja av byggnader för olika ändamål som till exempel naturrum, besökscenter, konferensmöjligheter och kafé.
– Meningen är att det ska vara flexibelt och kunna användas till många olika ändamål, säger Clara Ellborg.
Miljö– och byggnadsnämndens ordförande Sofia Bothorp (MP) var på plats under torsdagens presentation och hon tycker att det är viktigt att vi låter oss inspireras av unga människor.
– Vi behöver vidga vyerna. Ungdomar tänker på ett annat sätt än vad vi gör och för dem är hålbarhet en självklarhet.

Carl–Göran Svensson (M), ser mycket positivt på idén för Stakholmen.
– Det här skulle kunna bli en fantastisk upplevelse och ett fint besöksmål. hela idén är fantastisk, säger han.
Stadsarkitekt Hans Juhlin ser heller inget negativt med studenternas idé.
– Det är både innovativt och nytänkande.
Rolf Andersson, vice ordförande för Föreningen Gamla Carlscrona, var mer än entusiastisk, när han såg modellen.
– Det här är helt fantastiskt. Jag har sett många examensarbeten men aldrig något som har varit så direkt som detta. Vi kommer inte att släppa det här förslaget.
Alla inblandade är överens om en sak. Ett naturrum och besökscenter behövs i Karlskrona, inte minst för att göra staden ännu mer attraktiv för turister och besökare. Och nu har de två eleverna har presenterat en tilltalande modell som kan göra idén till verklighet.
– Om det finns politisk enighet kan man göra vad som helst, säger Sofia Bothorp.

Vad skulle det då kosta att genomföra idén?
– Jag har räknat på det och i grova drag hade det kostat cirka 70 miljoner kronor, säger Hans Juhlin, som också tycker att det är viktigt att hitta en ny plats för ett besökscentrum i Karlskrona.

 

 

Lördagen 14 juni 2014.

Vill skydda Stakholmen

Den unika miljön på Stakholmen bör skyddas mot exploatering. Det tycker Roland Thörnquist som vill byggnadsminnesförklara den lilla ön i Borgmästarfjärden.
– Stakholmen är den sista som visar hur det egentligen såg ut när Karlskrona byggdes.

Som en strandad val mitt i vattnet tornar Stakholmen upp sig. Mitt i centrum, men ändå orörd. De enda mänskliga avtrycken är bron och några papperskorgar. Och resterna av de engångsgrillar som flitigt används under ljumma sommarkvällar.
Roland Thörnquist bor alldeles i närheten och gillar det han ser.
– Folk samlas gärna för att grilla, spela gitarr och se solen gå ner i väst. Det är så det ska vara i levande stad.

Stakholmen är det sista som visar hur det såg ut när Karlskrona byggdes. En holme som blev över när Trossö bebyggdes på 1600–talet. Kanske kan Stakholmen skapa förståelse för vad som krävdes för att bygga en stad mitt i skärgården bland kala klippor.
– Byggnadsminnesförklaring är ett av de starkaste skydden vi har och frågan bör prövas. Det är en så pass unik del i centrala staden att den behöver skydd, säger Roland Thörnquist som för några veckor sedan skickade in en ansökan till länsstyrelsen.

Med jämna mellanrum dyker det upp nya idéer om vad som ska hända på den lilla ön. Som om det alltid måste hända något, att man måste skjuta till något för att platsen ska bli ett besöksmål. Roland Thörnquist tror att det är precis tvärtom.
– Det är den unika miljön som gör att människor kommer hit, att det inte är bebyggt. Det första de polska turisterna gör är att ta sig till Stakholmen.

Historiskt sett har ön används till lite av varje.
Under krisåren i början av 1900–talet odlade man där det gick att odla. Under andra världskriget satte militären upp skyttevärn och byggde kanonbunkrar. Det sköts så mycket att porslinet i husen på Ekholmen trillade ner. Men miljön har förblivit intakt.

I veckan presenterade elever från Chalmers en idé om att göra ett naturrum i form av en pir i vattnet jämte ön. Thörnquist är tveksam.
– Idén i sig är jättefin, men då missar man ju hela vyn in mot staden.
Politikerna har en tendens att vilja göra egna minnesmonument av sin era, tycker Roland Thörnquist.
– Det finaste monumentet är att se till att ön förblir orörd även för kommande generationer. Stakholmen är början på stadens historia, låt det inte bli slutet.

Annonser
Det här inlägget postades i Arkitektur, Fundering, Händelse, Kulturarv, Landskap, Politik, Projekt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s