Konungariket Sverige

Vårt lands nationaldag/Svenska flaggans dag firade jag igår på Kulturen i Lund. Kulturen, detta fantastiska friluftsmuseum mitt i sta’n, med två kvarter av framförallt sydsvensk byggnadshistoria av blandat slag, var en perfekt inramning för mig att tillsammans med flera hundra andra påminnas om vilket förhållandevis bra land vi lever i. Det har vi till viss del att tacka just de människorna som byggt och levt i de husen som finns på Kulturen. Sådant har jag tänkt på varje dag sedan sjuårsåldern, inga konstigheter, men det känns ändå viktigt att gemensamt påminnas om det, att det faktiskt är en nationell angelägenhet att påminnas om det. Det glöms annars så lätt bort, i dessa tider av snabba förändringar, där vi svenskar tar så mycket för givet.

Den 6 juni är alltså sedan 1983 utnämnd nationaldag och sedan 2005 helgdag, men har sedan 1916 firats som Svenska flaggans dag, tack vare flera initiativtagare. Firandet har sett ungefär likadant ut, syftet har varit ungefär detsamma och flaggan och det den representerar har stått i fokus, varför vi egentligen har haft en ”nationaldag” i knappt hundra år. Men, Svenska flaggans dag var egentligen gott nog, det var en bra tradition. Kanske har flaggan och dess innebörd ändå hamnat i skymundan på något sätt.

kartakulturen

 

Jag har för mig att man vid ingången till Kulturen vanligtvis flaggar med en svensk och en dansk flagga, (men ingen skåneländsk?). Det faller sig rätt naturligt, liksom det gör i Kristianopel. Det är också en bra påminnelse om att den numera svenska syd- och västkusten inte alltid varit svensk. Här har det utkämpats krig mellan dem det angår, där nationstillhörighet, och särskilt ”hembygdstillhörighet” varit av vikt. Dessa krig har resulterat i en viss etnisk rensning och påtvingad anpassning, i form nytt språk och ny kultur, om än en variant av det danska. Hur mycket skåneländsk historia får vi blekingar egentligen lära oss i skolan och ur vilket perspektiv? Hur mycket dansk historia, som påverkat Blekinge får vi ta del av? Nu är Skåneland en del av Sverige och vi som bor här är kanske för det mesta glada över att vara svenskar, men var våra förfäder nöjda med krigets utgång?

Besök Kulturen i Lund! Förutom kulturhistoriska byggnader och trädgårdsmiljöer, från medeltiden fram till 1930-talet, finns här ett flertal utställningar, från folkkonst till modern formgivning, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. En restaurang, ett kafé och en välfylld museibutik finns det också.

Kulturen är ett i allra högsta grad levande museum, här firas högtider och egna och lokala traditioner lyfts fram i form av en gedigen programverksamhet, där besökarnas deltagande är en förutsättning (här karvas det vid allhelgonatid i sockerbetor och andra rovor  och inte i några förbaskade brandgula pumpor). Det anordnas också kurser i hantverk och byggnadsvård. Kopplat till Kulturen i Lund är t.ex. Tegnérmuseet, Hökeriet – Lunds äldsta speceributik och Kulturens Östarp i Sjöbo, där man kan uppleva en jordbruksmiljö från 1800-talet.

Sist på programmet för nationalsdagsfirandet, efter nationalsång, ett par tal, flaggutdelning och svenska folkvisor framförda av en studentdamkör i blommiga sommarklänningar, stod en liten spelning med Jack Vreeswijk, Cornelis Vreeswijks son. Han sjöng några av sin fars fyndiga visor, men gladast blev jag av att han sjöng en av Evert Taubes tidiga visor. Det är en visa som han visserligen aldrig spelade in eller ens sjöng (?), utan som istället hamnade på Cornelis repetoar. Fantastiskt aktuell text. Ni får den här i tre versioner.

Cornelis

Sven-Bertil

Ingvar

taube1370

 

 

Det här inlägget postades i Allt möjligt, Arkitektur, Byggnadsvård, Fundering, Händelse, Kulturarv, Utflykt, Verksamhet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s