Hjul och nystan

Hjul och nystan – Rullande kulturarv är temat på årets tillställning på Björkeryds bruk, beläget en mil norr om Nättraby i Karlskrona kommun. Björkeryds bruk är en anläggning med samling av sågverk, mekanisk verkstad, smedja, snickeriverkstad med flera. Här kan man uppleva en levande bruksmiljö. Utöver detta finns tändkulemotorer, veterantraktorer och äldre snickerimaskiner.

bjorkerydsbruk1

Söndagen den 8 juni är det åter dags för bruksmiljödag, en folkfest med medverkande från Blekinge och Småland. Dunket från tändkulemotorn hörs över nejden. Folk samlas kring alla maskiner och stånd. Antal besökare brukar vara 600-700 personer.

Upplev en marknad med gediget hantverk, konst och närproducerade varor av olika slag. Det är en dag med mat, musik och gamla maskiner som arbetar. Nytt för i år är fler medverkande, tipspromenad, nostalgisk inriktning, med mera.

För tio år sedan  hedrades bröderna Mats och Anders Fagerström för sin gärning att skapa bruksmiljön i Björkeryd, med Södra Skogssällskapets miljöpris. Bröderna har även fått ta emot pris från landshövding Gunvor Engström för att ha bidragit till utvecklingen i länet.

bjorkerydsbruk2

Dessutom: Årets Tändkula, priset som delas ut till en ung företagare från Karlskrona eller Ronneby, för att ha förverkligat sin idé om ny företagsamhet på landsbygden.

Hade jag varit hemma i Blekinge hade jag åkt dit!

Annonser
Det här inlägget postades i Allt möjligt, Byggnadsvård, Händelse, Kulturarv, Verksamhet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hjul och nystan

  1. Lennart Malmström skriver:

    Trevligt vi åker och kolla i morgon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s