Vandring i storgårdslandskap

Det senaste året har jag varit lite engagerad i Mölletorps byalag, som värnar om området norr om Lyckeby i Karlskrona kommun och inbegriper t.ex. Afvelsgärde gård, Spandelstorps gård, Mölletorps gård, kvarnen och Augerums gård. Detta är ett s.k. storgårdslandskap, på det stora hela väl bevarat, vilket inte är så vanligt nuförtiden. Gårdar, åkermark, kyrka, skogspartier, kvarn och å bidrar till en klassisk landsbygdsmiljö. Det är till glädje för dem som bor där och till glädje för dem som bor i närheten, i Lyckeby samt Spandelstorps och Hässlegårdens villaområden. Här kan man promenera och njuta av vacker natur, klassisk arkitektur, se verksamheter frodas och känna historiens vingslag. Gårdarna har bebotts av bl.a. officerare, lantbrukare och diverse entreprenörer, vilka på olika sätt bidragit till förutsättningarna att kunna etablera och driva staden Karlskrona. På så sätt menar man att detta storgårdslandskap är värt att uppmärksammas och bevaras, utöver det faktum att det är ett vackert och bevarandevärt stycke landsbygd i sig.

På Kristi himmelsfärds dag nästa vecka, den 29 maj, inviger Mölletorps byalag, Lyckeby Gille samt Karlskrona kommun en historisk vandringsled mellan gårdarna – Vandring i storgårdslandskap! Vandringsleden är utmärkt med vägskyltar för att hitta och skyltar med historiska uppgifter för att lära. Vid Afvelsgärde gård, Spandelstorps gård samt Augerums gård finns även information om själva leden samt karta över området.

001-1

Vill du veta mer så infinn dig på Afvelsgärde gård, den 29 maj kl. 11 f.m.. Carl-Martin Lanér håller invigningstal (Tekniska förvaltningen, Karlskrona kommun), liksom  representanter från Mölletorps byalag och Lyckeby Gille. 1700-talssällskapet Carlscrona Rediviva står för den historiska stämningen.

Först gökotta, sedan historisk vandring i storgårdslandskap!

 

Ps. Inga parkeringsmöjligheter på Afvelsgärde gård, se istället centrala Lyckeby eller Spandelstorpsskolan.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vandring i storgårdslandskap

  1. Anita Nordhammer skriver:

    Jättebra !!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s