En sång om betong

Årets första träff med Nätverket för vård- och förvaltning av kulturhistoriskt värdefulla byggnader i Blekinge handlade i tisdags om BETONG. Jajamen, även betong behöver byggnadsvårdare. Detta fick vi lära oss av Sven Olof Ahlberg, bebyggelseantikvarie och fotograf, från Kulturbyggnadsbyrån i Lidköping. Ahlberg är pionjär inom detta område och har skrivit boken Bevara betongen. Boken finns tyvärr inte på något bibliotek i Blekinge, inte ens på BTH.

BB2

Bilden är från bokens formgivares blogg  ”Konst eller konstigt”.

Vi fick oss till livs betongens och cementens historia, materialets egenskaper, olika byggnadskonstruktioner, arkitektoniska anekdoter samt hur man kan vårda dessa varierande byggnadsverk, som många av oss tänker sig som tråkiga, värdelösa, gråa lådor och inget annat. Men betongen finns lite överallt, kanske där man minst anar det. Ett mycket intressant och väl utfört föredrag var det!

Nästa gång är ämnet målning på plåt och målningsrestaurering. Låter det intressant är det fritt fram att få mer information samt anmäla sig till Ivar Wenster på e-post:

info@ankdammen.eu

 

05290714_sq_sat

Tro det eller ej, men Concrete chair av Jonas Bohlin från 1981 är en av mina favoritstolar.   Egentligen är det ju mer av en skulptur. Jag skulle vilja ha den i en trädgård.

Annonser
Det här inlägget postades i Allt möjligt, Arkitektur, Byggnadsvård, Fasad, Litteratur, Nytt OCH vackert. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s