The Tomten

Det verkar som om svenskarna nuförtiden på det stora hela anammat den amerikanska helt rödklädda jultomten. Han som ska komma i en släde dragen av renar, utstöta det otroligt korkade lätet ”Ho ho” och klättra ner genom skorstenen. Hur det går ihop, att han ändå träffar svenska barn på julaftons kväll, sedan klättrar ner genom en skorsten och lägger paket i de där strumporna, eller om det nu händer på julaftons morgon, förstår jag inte. Hur ska man ha det? Renar och strumpor eller klapp på dörren?

Jag erkänner direkt att jag vid jul har en stor och mycket fin strumpa upphängd på väggen, som dekoration. Den har jag fått av en väninna i England. Jag hyrde ett rum hos hennes familj när jag studerade där för många år sedan. När jag kom tillbaka från Sverige efter jullovet, låg denna strumpa på min säng, fylld med små presenter så som ett armband, ett linne, en liten väska men även clementiner och sötsaker. Väninnan, som då var 15 år, hade sytt strumpan av rött, grönt och vitt filttyg, dekorerad med bomullsfyllda järneksblad och bär, också de i filttyg (hon blev sedan textil- och metallhantverkare). Den är en souvenir från min tid i England.

Den svenska versionen av jultomten, blandningen av äldre tiders traditioner vid den förkristna julen, där en förlaga till den skandinaviska julklappsutdelande julbocken framkommer, den svenska gårdstomten, som vi fortfarande ställer ut gröt till, och Jenny Nyströms bild av honom, samt den amerikanska Santa Claus, som i sin tur är inspirerad av den medeltida biskopen Sankt Nikolaus, som kunde ha sällskap av Svarte Petter eller en djävulsbock, verkar tyvärr vara nästintill bortglömd.

Nej, jag har inte läst den HÄR boken. Ja, jag tittar på Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul – och har alltid varit fullt medveten om att det är en amerikansk version av julen.

Men, jag har aldrig i mitt liv föreställt mig jultomten som åkandes i en släde, bo på Nordpolen, ha en hustru och nissar eller vara rödklädd. Jag visste att en sådan fanns, men det var någon annans tomte. Kanske engelska och amerikanska barns tomte, som jag läste om i engelska och amerikanska böcker. Det var inte min tomte. Nej, när jag var liten tänkte jag mig jultomten klädd som en klassisk gårdstomte eller i liknande nordisk folkklädsel. Så såg den tomte ut som klappade på min dörr, sa ”Godkväll i stugan!”, beklagade sig över kylan och det slitsamma arbete han var satt att göra, frågade om det möjligtvis fanns några snälla barn i huset och delade ut, efter mors jakande försäkran på denna fråga, ett par paket till var och en. Efteråt tackade han oftast ja till lite brännvin eller något gotter innan han gick ut i den kalla vinterkvällen igen. Han bodde i skogen någonstans och hur han skulle hinna med alla barn över hela jorden, som vissa verkar ha grubblat mycket över i barndomen, föresvävade mig inte ett dugg. Han skulle hinna med alla barn i villaområdet, möjligen även närmsta by, vilket inte kan ha varit ett problem. Tomtemor? Renar? Trams. Jag vete katten var han fick paketen ifrån, men det spelade inte och ska inte spela någon roll.

Nej, om en tomte ska komma över min tröskel, ska han prata svenska och vara hederligt klädd. Varför skulle en amerikansk tomte vara mer intressant än vår svenska? Vad är det som fattas den svenska jultraditionen som får svenskar att söka något annat i den amerikanska? Vad får vuxna svenskar att överge den tomte de förmodligen vuxit upp med och presentera en helt annan version för sina barn. Torftigt.

 

laderstovlar_xl

emmanubbrandy12200

L_H492GREY_jpglarge_95

28370

olle

images

IMG_0007-001

a8475s

lykta

 

 

8872266727454

Det här inlägget postades i Allt möjligt, Fundering, Kulturarv. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s