Håll tassarna borta!

Återigen är jag något sen att haka på i nyhetsflödet, men här kommer en påminnelse om det absurda nedläggningshotet mot Marinens Musikkår och att man kan skriva på en protestlista mot det hela. I skrivandet stund är det över 14 800 personer i Sverige och i världen som inte kan acceptera sådant här tramsande.

Skriv på listan HÄR!

 

Horace Engdahl, litteraturvetare, ledamot i Svenska Akademin, född och delvis uppvuxen i Karlskrona, son och bror till sjöofficerare säger såhär om det hela:

”Genom sin spänst och munterhet och distinkta klang framkallar god militärmusik en stämning av trots och optimism som är av stort värde när människor samlar sig för exceptionella prövningar. Även om krig inte hotar, har denna stämning sin särskilda betydelse när man högtidlighåller nationella minnen, sprider glans kring symboliskt viktiga ceremonier och värvar unga människor till krävande uppdrag i rikets tjänst. Vi har i vårt land en yrkesorkester som tål en jämförelse med de främsta internationella militärmusikkårerna. Det är Marinens Musikkår i Karlskrona, som nu ofattbart nog hotas av nedläggning. Det vore en kulturförlust och en mental beredskapsförlust av stora mått om man lät detta ske. Utan Marinens Musikkår klappar svenska hjärtan trögare.”

IMG_5984Världens bästa LP!

 

När jag ändå är igång vill jag påminna om herr Engdahls tal i Sveriges Riksdag, vid invigningen av Märkesåret 1809 den 15 januari 2009. Läs och begrunda!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2968&artikel=2581428

 

Andra röster om Marinens Musikkår:

– En ynkedom och nationell skandal
”Ett försvar kan rimligen inte enbart bestå av vapen. Upprätthållandet av en nationell identitet och självkänsla borde också vara viktiga delar i ett försvar. Att Marinens Musikkår varit och är en viktig del i vår identitet, självkänsla och vårt kulturarv är odiskutabelt. Att Sverige som nation inte skulle ha råd att behålla den sista kvarvarande militärmusikkåren med en obruten historia sedan 1685, är inget annat än en ynkedom och nationell skandal.” 

(Petter Sundkvist, Professor i dirigering vid Musikhögskolan i Piteå).

 

– Ett historiskt misstag
”Detta är inte bara ett rent personligt svek mot de topprofessionella musiker som gör en fantastisk insats för Sverige. Det här är 325 års verksamhet som kastas bort för att spara några i sammanhanget futtiga miljoner. Prata om att snålheten bedrar visheten. Det är ett historiskt misstag, och det kommer visa sig. Var så säkra på det!”

(Sylvia Asklöf Fortell, ledarskribent, BLT)

 

– En ovärderlig samarbetspartner 
”Marinens Musikkår är hela Försvarsmaktens musikkår, och en ovärderlig samarbetspartner! Det är inte någon överdrift att påpeka att Marinens Musikkår i väldigt stor grad inverkar positivt på de anhöriga, när vi sänder personal ur Försvarsmakten utomlands. Att Försvarsmakten genom musik och kultur värnar om de hemmavarande anhöriga betyder mycket.
Den föreslagna nedläggningen av Marinens Musikkår ser vi som djupt olycklig.”

(Sveriges militärpastorer och diakoner)

 

– En av världens främsta ensembler 
”Marinens Musikkår har genom sitt förvaltande och utvecklande av ett blåsmusikaliskt kulturarv ända sedan 1685 kommit att bli något utöver en ren försvarsangelägenhet. Orkestern räknas som en av världens främsta inom sin genre.”

(Jan Gravik, Förbundsordförande Svenska Musikerförbundet)

Annonser
Det här inlägget postades i Allt möjligt, Händelse, Kulturarv, Politik, Verksamhet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s