Guld

Några dagar sent… men de arkeologiska metallfynd som gjorts i Västra Vång och som avslöjades i fredags är mycket glädjande! Glädje i det rafflande tillägget i Blekinges historia! Glädje i att Blekinge fått ytterligare en anledning att dra uppmärksamhet till sig! Först Gribshunden, sen det här! Finns det någon anledning att åka någon annanstans än till Blekinge på semester i sommar?

 

Från Blekinge museums webbsida:

SPEKTAKULÄRA ARKEOLOGISKA FYND HITTADE I BLEKINGE
Nytt kapitel i Blekinges järnålder

Blekinge museum har under de senaste åren gjort arkeologiska undersökningar vid Västra Vångs by i Hjortsberga socken i Blekinge. Sakta men säkert har bilden av en omfattande och spännande järnåldersboplats vuxit fram. Redan 2004 kom här ett ovanligt fynd – en keltisk maskbild av brons.

Årets grävningar överraskade arkeologerna rejält
Direkt under matjorden fann arkeologerna figurer av brons, fragment av bronsföremål, romerskt glas, guldspiraler, vikingatida mynt, och en större mängd så kallade ”guldgubbar”*. Fyndet av ”guldgubbarna” kan räknas som det just nu tredje största i Sverige. Dessutom fanns här omfattande konstruktioner bl.a. vällagda stengrunder. Fynden kan daterats från Kristi födelse till tidig medeltid (1100-tal). Fynden kommer att visas i Blekinge museums sommarutställning som öppnas 31 maj 2014.

Utan tvekan så har platsen varit betydelsefull. Alla fynden kom på en majestätisk kulle i boplatsens mitt. Eftersom fynden spänner över flera århundranden och allt inte är utgrävt är det svårt att tolka fynden och vilken roll platsen spelade under järnåldern. Kanske har platsen använts som kultplats av flera generationer. Ännu så länge kan arkeologerna bara spekulera – men helt klart är att ett nytt kapitel i forskningen om Blekinges järnålder har inletts.
* Bara i Uppåkra utan för Lund och i Slöinge i Halland har fler ”guldgubbar” hittats.


Guldgubbar tillverkade i guldfolie, 1-2 cm höga.


Bronsfigurer som varit fästade på någon form av kärl


Bronsfigur i form av människoansikte.
Liknande utformning som den som hittades 2009.

Annonser
Det här inlägget postades i Allt möjligt, Händelse, Kulturarv. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s