Intressanta artiklar

I måndagens (8 juli) utgåva av Blekinge Läns Tidning fanns många intressanta artiklar som berörde kulturarv av olika slag. Jag hoppas det var en riktig vitamininjektion för läsarna, de kunde liksom inte komma undan. Vårt historiska arv finns där och det är faktiskt många, gamla och unga, som engagerar sig i det.

Först redogjordes för föregående veckas begivenheter i Karlskrona handelshamn. Tre evenemang gjorde gemensam sak. Karlskrona veteranbåtsdagar, äldre mindre segel- och motorbåtar, Nordisk Kustkulturfestival, med bl.a. båtbyggeri, skutor vid kajen, repslageri, fiske och annat hantverk, samt Albinsson & Sjöbergs 40-årsjubileum, med motorfordon av alla möjliga åldrar och slag. Solen sken och de vällackerade träbåtarna blänkte under defileringen.

2003_4_58_1Puck, segelbåt, 1939, Iversen

Det var så många vackra skapelser att titta på, kunniga människor att prata med och god mat att äta – sillsmörgås från Lions, glass från Björketorps gård och annan rejäl mat från Restaurang Eken. Hamnen levde upp. Hur kan det finnas kommunala planer (om än långsiktiga) på att bygga bostäder i handelshamnen? Om det i framtiden blir så har vi genast kapat möjligheten till den typen av evenemang och varför skulle vi vilja vara utan dessa? En sådan stor yta, som dessutom utgörs av en kaj, begränsas enbart av fantasin. Dessutom kan man inte ha mage att kalla sig sjöstad eller något liknande och samtidigt blockera sina hamnar (handelshamnen, Saltö) med bostäder och annat trams, så att fartyg och verksamheter stängs ute. Det är som om alla makthavare i staden var landkrabbor som tror att de blir sjöfolk bara de har sjöutsikt från balkongen. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.

Nästa sida tog upp något mindre roligt, nämligen Karlskrona kommuns planer på att bebygga brukad åkermark i området Mölletorp, norr om Lyckeby. Detta område är kulturhistoriskt intressant, vilket kommunen erkänner, men säger sig sätta ”samhällsutvecklingen” före bevarandet av kulturmiljöer. Jaha. Vad ska vi leva för då, i det utvecklade samhället?

Mölletorps byalag för en kamp mot kommunen, med stöd från bl.a. Lyckeby Gille, privatpersoner och professionella inom kulturarvsområdet. Blekinge museum och läsnstyrelsen har tidigare uttalat sig negativt angående en bebyggelse i området. Man menar att kommunen begick ett kulturhistoriskt misstag redan när villaområdet Spandelstorp byggdes på 1970-talet. Då tog man brukad åkermark mellan Avelsgärde och Spandeltorps gård och skar därmed av den historiska länken mellan gårdarna och till Mölletorp-Augerum. Ska detta misstag nu förvärras? Jag fördjupar mig i denna fråga i ett  annat inlägg.

Ett par sidor framåt i tidningen tar man upp den känsliga frågan om ålens väl och ve. Ålakademin i Skåne har numera representanter från Blekinge, en fiskare från Hörvik och en från Utlängan. Den så kallade Ålakusten längs Skånes ostkust sträcker sig nämligen längre upp i Hanöbukten, utmed Blekingekusten. Ålakademin grundades 1994 och har som syfte ”att värna ålen, ålfisket, traditionerna kring fisket, den speciella matlagning som ålen är grund för och den tradition som ålagillen utgör”.

Sedan år 2007 är havsålfiske i Sverige förbjudet, utan särskilt tillstånd. Förbudet har fått en hel del effekter: reglerna gör att det inte går att överlåta fisket, inte ens inom samma familj. Kulturarvet kan alltså inte föras vidare! Det har också inskränkt på gamla fiskerättigheter på fastigheter med fiske i mindre skala. Ålakademins arbete är just nu främst inriktat på problem kring rent vatten och hur ålen som art överhuvudtaget ska existera. I november hålls under en dag ett seminarium om vattnet i Hanöbukten och tillståndet i havet. Fransmännens fiske på glasål är ett annat stort problem…

En artikel tog upp det gemytliga i att ett syskonpar från Västerås gästar Blekinge under sommarlovet, tillsammans med sin mormor och morfar, för att besöka den senares hemby Slänsmåla, norr om Svängsta. I Slänsmåla finns morfars barndomsgård, som fortfarande är i familjen, och även Nissagården från 1800-talet, som Ringamåla hembygdsförening har hand om. Nissagården har öppet hus varje söndag under juli månad, då det bjuds på hantverk och musik. Jag blir alltid glad av att höra när den äldre generationen berättar för den yngre om hur det var förr. Samtal och upplevelsen av byggnader, miljöer och hantverk är en bra kombination.

image.aspxNissagården

Under Killebomfestivalen i Sölvesborg gick det att få en aning om hur det var för riktigt länge sedan, under en del av medeltiden. Skånska Björnens riddare bjöd på torner- och gyckelspel. Även om tornerspel av idag inte är på riktigt samma blodiga allvar som förr, kan riddarna visa på stor skicklighet i att hantera vapen och häst och bara det är skäl nog för att hålla riddarsällskapen levande.

På marknaden gick även att hitta ”Berga-Stina” som med sin medeltidsinspirerade fotkur gjorde livet lättare för marknadsbesökarna. Massage, saltskrubb, tvätt och behandling med ringblomssalva var det som skulle göra susen. Det behövs oftast inte något annat än naturliga råvaror.

Att dansbandet Lasse Stefanz fick folk att dansa tillsammans, med armarna om varandra, på torget i Sölvesborg, var också en kulturgärning. Det är bedrövligt att inte fler känner sig bekväma med pardans av olika slag – det var bättre, enklare och skojigare att träffas och umgås förr!

En rapport från Ekebofestivalen i skånska Munka Ljungby fanns också med. Festivalen är en av dansbandsfolkets stora begivenheter och även här var Blekinge representerat i form av The Playtones och medlemmar i banden Mingos och Donnez.

Lyckå Kammarmusikfestivals avslutningskonsert i Stenladan i Johannishus, Beethoven Grand Tour, fick en hel sidas recension. Jag har, trots mitt intresse för klassisk musik, besökt Lyckå Kammarmusikfestival endast en gång. Den gången har dock etsat sig fast i mitt minne som en av mitt livs bästa konsertupplevelser. En vacker julikväll, i en fullsatt Lösens kyrka placerade sig Lisa Rydberg med sin barockfiol och Gunnar Idenstam vid sin tramporgel framför altaret och spelade så vackert att tårarna rann på mina kinder under hela konserten. Bach på svenska var utgångspunkten och det innebar musik av Johann Sebastian Bach i sviter med inslag av svensk traditionell folkmusik, och vice versa. Det bästa av två världar.

Lyssna här:

http://www.youtube.com/watch?v=KJcTZ1-Frxk

http://www.youtube.com/watch?v=Haekb1U-_FY

På sista sidan i denna tidning står att läsa om traktorrallyt i Kristianopel, som arrangerades för åttonde året av Blekinge Maskinring. Runt 1000 personer brukar komma för att se lantbrukare och andra traktorvänner skickligt manövrera sina arbetsfordon på ett mer fartfyllt och lekfullt sätt än i vardagen. Fantastiskt!

gralle_traktornEn Grålle kanske man ska ha en dag!

Annonser
Det här inlägget postades i Allt möjligt, Händelse, Kulturarv, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s