Medborgarinflytande

För en vecka sedan anordnade den internationella masterkursen Urban design vid programmet Fysisk planering vid Blekinge Tekniska Högskola en ”medborgar- och intressentdialog”, för att höra hur medborgarna tycker att staden ska utvecklas (!) inom några fysiska områden. Stadsdelarna det gällde var Stumholmen, gästhamnen samt Saltö. Det är områden som sägs vara på väg att förändras eller kunde förändras. Man beskriver områdena såhär:

Det första området som dialogen handlar om är gästhamnen i Karlskrona, vald av planeringskontoret att bli en ny marina för turistnäringen, det andra är Stumholmen och södra hamnen, ett område som erbjuder unik täthet av uråldrig och nylig historia och det tredje är Saltö, fiskarnas ö, med nyligen introducerade bostäder och fritidsaktiviteter.

En lite underlig beskrivning kanske.

Jana Revedin, konstnärlig professor i arkitektur och gestaltning vid BTH, säger:

– Områdena måste ändras efter önskemål och behov hos lokalbefolkningen. Vi arkitekter och planerare måste lyssna till människorna som bor där. Därför bjuder vi in alla intresserade att dela med sig av sin åsikt och ta del i en första medborgar- och intressentdialog mellan BTH och Karlskrona.

Tanken är mycket god. Arkitekt/planeringsarkitektstudenter bör tidigt lära sig att någon annan än de själva ska bo och verka i de hus och de områden de ritar i sin dator. Man bör alltså ta medborgarnas känslor, åsikter och förslag på allvar. Visst ska de som professionella sedan kunna verka utifrån sin påstådda expertis men att ta en annan typ av expertis i beaktande är att verkligen vara professionell.

Men… Det finns såklart flera men. Evenemanget var i grunden en del av en studieuppgift. Självklart ska studenter i dessa ämnen öva sig i sitt framtida yrke genom att, teoretiskt, titta på den stad, de platser, de byggnader och de problem som de närmast har till hands. Många gånger har jag också saknat dessa studenter vid andra medborgardialoger, föredrag, informationsmöten arrangerade av kommunen, länsmuseet, konsthallen och andra. Är de inte intresserade av vad som händer i staden de bor i, hur medborgarna där resonerar kring sin stad?

Många gånger tycker jag också att det är underligt att kommunen, och även BTH själva vad jag förstått, inte ber studenterna om ett förslag att presentera, när det framförs planer på förändringar i staden. Detta alternativa förslag skulle i så fall ses som just ett teoretiskt alternativ, att inspireras eller avskräckas av. Studenterna skulle också kunna lära sig något av att få höra medborgarnas ris och ros.

Att ge förslag, även om det som i det här fallet till största del går ut på att skapa ett förslag utifrån medborgarnas åsikter, på hur en plats kan förändras, delvis eller som en helhet, kräver dock att man är insatt i platsens historia och förutsättningar. Studenterna jag pratade med verkade intresserade och mottagliga för det jag sa, det jag berättade om en plats, det jag tyckte skulle förbli eller som saknades. Men samtidigt erkände de att de aldrig varit i Karlskrona under sommaren.

Under vinterhalvåret framstår de aktuella stadsdelarna, som de flesta städer och stadsdelar gör, som övergivna och tråkiga, nästintill i behov av förändring. Men det är ju sommaren, likt för de flesta städer, som är Karlskronas högtidspunkt och särskilt för de aktuella stadsdelarna. Saltös badstrand är med rätta välbesökt. Fiskhamnen och dess restaurang likaså. Uppläggninsplatsen för fritidsbåtar är tom, men varvet har nog en del aktivitet i alla fall och genomströmningen till Dragsö camping, med fina strövområden, är tät. Stumholmens badstrand är fullbelagd, Marinmuseum besöks av alltför många lättimponerade turister, som också flanerar kring ön. Gästhamnen är full av båtar.

En student tog namnet på gästhamnen på allvar och sa ”Kanske vore det trevligt om karlskronabor också kunde få ha sina båtar där?” – vilket visade på att det som utsocknes verkar vara svårt att ta reda på allt, men att utan att veta allt blir den här typen av projekt också naiva. Båtarna i gästhamnen, namnet till trots, ägs till största del av karlskronabor.

Samtalen med studenterna var dock på det stora hela mycket givande. En kvinna från Sydamerika, vars idéer om biltrafiken på Trossö jag inte höll med om, framförde dock funderingar om Karlskrona som jag själv till stor del kunde ha formulerat. De handlade om att staden verkade vara mer för storslagna förändringar för förändringarnas skull, än att faktiskt gräva där man står och förädla det som redan finns. Hon förundrades av karlskronabornas stundtals oförmåga att njuta av det lilla, av vår skärgård, av våra gamla hus, stora som små, av vårt utbud av kultur. Ja, så kan det nog vara. Det ska vara så fantastiskt hela tiden. Det är det redan, men av helt andra anledningar än politiker, tjänstemän och förståsigpåare utgår från. Det vi har är inte bra nog, man tar hit det andra har, även om det inte är bra… bara det är något annat, så är det bra i sig.

En film av Ingemar Lönnbom som visar Valborgsmässofirande på Stumholmens södra del år 1991. Sådana aktiviteter har försvunnit. Jag vet inte vem som arrangerade det, men jag antar att det var kommunen. Det hade varit fint om det kunde återuppstå. Ett gott exempel på att ge liv till en stadsdel med enkla medel, att gräva där man står, om så bara en kväll om året. En stor yta, med utsikt över vattnet, skyddad från alla bostadshus är perfekt för en vacker brasa.

Ett samarbete av det här slaget mellan BTH och kommunen framstår alltså i princip som gott, men utgångspunkten måste vara högst teoretisk och ödmjuk. Studenterna är just studenter, utan erfarenhet av vare sig sitt yrke eller Karlskrona.

Nästa tillfälle som BTH anordnar är den 13 mars. Då ska man presentera ett första resultat av idéer, men det går fortfarande att påverka ”slutresultatet”. Var och vid vilken tid är ännu oklart, men om man verkligen vill få allmänhetens uppmärksamhet kanske man ska förlägga det hela till Trossö och till kvällstid, så når man fler både geografiskt och praktiskt.

Själv hamnade jag i tidningen, i Sydöstrans (SSD) reportage (Jan Hinderson) om mötet.

Många idéer när staden diskuterades

–Det här är en stad som inte är glad för förändringar (Som om det per se vore något negativt., min anm.), säger Martin Arvebo.

Han och Rickard Loosme från föreningen Nya Karlskrona har dykt upp på det öppna möte som en grupp planeringstudenter på BTH bjudit in till för att diskutera Stum- holmen, Saltö och Östra hamnen.

– Saltö ser lite Manhattan-ish ut, säger han när han tittar på kartan.

– Och med höghus och allt. Förutom mixen av folk förstås.

Rickard Loosme tror att fisket kommer att vara kvar på kajen minst 50 år till – sånt flyttar man inte ostraffat på i Karlskrona. (Nej, och varför skulle man?, min anm.)

– Det som verkligen skulle behövas i Karlskrona är en ny saluhall. Det finns i många andra städer, och här har vi både lokala odlare och fiskare, säger han. (Ja, hade inte Karlskrona kommun varit så förändringsbenägen och rivningsglad, hade vi haft kvar vår fantastiska saluhall på Fisktorget., min anm.)

Borta vid Stumholmen-hörnet diskuterar Carolina Moberg (allmänhet) och Niklas Åkerberg (student) om hur man ska få mer liv mellan husen på ön.

Tränger sig på

– Jag tycker inte man ska bygga något nytt på Stumholmen, säger Carolina Moberg.

– Arkitekturen vid Bo -93 var helt fantastisk, de nya husen passar ihop med de gamla. Det man gjorde fel var att bygga nästan bara bostäder.

– Man kan gå runt ön, men på en del ställen känns det nästan som om man tränger sig på, men det är ju inte en privat ö utan en del av staden.

Ivar Wenster, numera kulturmiljökonsult, tycker att studenternas demokratiska ambition är bra.

– Även Karlskrona kommuns planerare har blivit bättre på det. Men det är ju en sak att fråga vad folk tycker, en annan att respektera deras åsikter.

Det här inlägget postades i Allt möjligt, Fundering, Händelse, Kulturarv, Plan, Politik, Projekt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s