Kyrkan mitt i byn

Ett antal artiklar i länets tidningar det senaste halvåret har berättat om kyrkor i Blekinge  som stått under restaurering, och i vissa fall fått en viss uppdatering i teknik och finesser… Det är i alla fall glädjande att se att en del av kyrkoskatten jag betalar går till vettiga saker (för så är det väl?).

Det handlar till stor del om handikappsanpassningar, ramper som lagts till och bänkrader som tagits bort, toaletter som byggts om och dylika åtgärder. Det handlar också om modern teknik som man tror ska underlätta för gudstjänstbesökarna, och kanske locka fler. Värmeslingor, ljud- och ljusanläggningar, led-lampor, justerbara ljuskronor och det riktigt läskiga, i Jämshögs kyrka, en projektorduk, för att t.ex. kunna visa en psalmtext eller en bild på en avliden vid begravning, enligt tillfrågad. Jag förstår ingenting. Så obehagligt kallt är det väl inte i kyrkor att det finns fog för golvvärme? Det finns psalmböcker i storstil och bevistar man en begravning känner man förmodligen till utseendet på den avlidna – ett litet foto på kistan, som verkar bli vanligt, kan väl i så fall räcka? Varför inte installera små tv-skärmar med hörlurar i bänkraderna direkt?

Det här med uppvärmning av kyrkor är ju en delikat fråga ur byggnadsvårdsperspektiv – de flesta äldre kyrkor och inventarier mår inte bra av allt för omfattande och konstant uppvärmning. Temperatur- och luftfuktighetsförhållanden är A och O för många äldre byggnader, särskilt kyrkor. Detta omnämns dock i en av artiklarna, så jag antar att det har övervägts och anpassats vid installering av nya värmesystem.

Vad gäller ljudanläggningar – mikrofoner i kyrkor tycker jag över lag är av ondo. Prästen och andra medverkande bör kunna artikulera och tala tillräckligt högt för att nå fram – kanske ska det vara mer inlevelse i predikningarna – man vill ju trots allt förmedla ett budskap, övertyga och entusiasmera (med värdighet). Hör man dåligt kan man väl sätta sig nära predikstolen? Problemet med mikrofoner i alla sammanhang, särskilt där de egentligen inte behövs, är att de ofta krånglar, att folk förlitar sig på mikrofonen och därför inte anstränger sig att artikulera eller tala med klar röst och så hörs allt väldigt dåligt ändå, till och med sämre ibland. Värdet av den akustiska musiken, sången och talet är bortglömt, allt ska låta som en rockkonsert.

showFoto.raa

Jämshögs kyrka (Riksantikvarieämbetet)

Ja, jag tror inte att Svenska kyrkans sjunkande medlemsantal beror på att folk fryser under gudstjänsterna eller att de inte ser eller hör något. Led-lampor? Ger inte det ett väldigt onaturligt ljus? Jag har för mig att Augerums kyrka norr om Karlskrona fått ny belysning som går igång på ett avskräckande sätt när det ska sjungas en psalm. Jag menar inte att man måste sitta i skumrasket och överanstränga sina ögon för stämningens skull, men i en gammal byggnad passar bara ”gammaldags” ljus, alltså ett gult och varmt ljus, i anpassad mängd, inte i strålkastarformat. Det går att vara religiös på ett modernt sätt ändå.

Utöver dessa moderniseringar har dock riktiga restaureringar gjorts. Väggar och tak har målats om, altarmålningar har restaurerats, skador i papptak åtgärdats, äldre färgval har hittats under senare lager färg och återanvänts, dopfunter och skulpturer setts över, arbeten på fasad, takfot, fönster, plåtdetaljer och byte av tegelpannor.

I en av artiklarna listas alla de olika hantverkare som anlitats. Hantverkare inom byggnadsvård kan inte nog uppmärksammas.

De kyrkor artiklarna har behandlat är Jämshögs kyrka, Mörrums kyrka, Kyrkhults kyrka, Ivetofta kyrka samt Näsums kyrka.

Det här inlägget postades i Arkitektur, Byggnadsvård, Kulturarv. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kyrkan mitt i byn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s