Tidskriftsnytt

Karlskrona är minsann lite på tapeten i de senaste numren av Byggnadskultur och Gård & Torp! Tyvärr är det inte enbart i positiva ordalag.

I Byggnadskulturs ”Gula listan” –  Svenska Byggnadsvårdsföreningens forum för att uppmärksamma hotade byggnader och miljöer – återfinns de rivningshotade hamnmagasinen i Kalvhagen under rubriken ”Kulturhistoriskt ansvar?”. Man redogör för turerna i eländet men missar att påpeka det första snedsteget – nämligen att magasinen en gång var i kommunens ägo, men såldes.

Fint är det dock att påminnas om Karlskrona kakelugnsfabrik, i en artikel om nöjet med att äga en kakelugn och hur man kan få ut mesta möjliga av en sådan.

Ett verkligt trevligt reportage är det om Carlskrona Byggvårdsbutik i tidskriften Gård & Torp (Rebecka Gyllin)! En av två sidor upptas av en bild på den behagliga träfastighet, Humbleska gården på Smedjegatan 34, som huserar butiken. En 1700-talsbyggnad, troligen flyttad från Ronneby, som alltid varit handelshus. På uppslagets andra halva beskrivs Maria Peterssons verksamhet, funderingar och framtidsplaner med interiörbilder från butiken. Utöver byggvårdshandel bedrivs en omfattande arkitekt- och rådgivningstjänst, som glädjande nog verkar öka i efterfrågan.

När man bygger om gamla hus tycker Maria det är viktigt att ta tid på sig, utgå från det hus man köper och dess ålder, och se värdet i det som redan är gjort i huset.

   – Något jag ofta märker vid rådgivningar är att folk har för stora planer med sina hus. Många vill bygga till mer än vad huset tål, men inser till slut att det räcker med något mindre, berätta hon.

Själv har jag ännu inte haft anledning att handla i Carlskrona Byggvårdsbutik, men det ska bli ändring på det i sommar, då jag ska ta mig an ett fönsterprojekt…

IMG_4057

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allt möjligt, Byggnadsvård, Kulturarv, Litteratur, Verksamhet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s