Byggnadsvårdspris i Sölvesborg

Att uppmuntra till vård av äldre bebyggelse kan inte göras nog och Sölvesborgs kommun drar ett trevligt strå till stacken med sitt byggnadsvårdspris, som 2012 delades ut för första gången.

Fyra fastigheter hade nominerats:

Barbro och Owe Hultén. Torpet ”Glädjesten” i Ryedal, Knubbasliden 182-29, Möllebjörke.
Med stort tålamod och inlevelse – varsamt genomförd renovering i en vacker genuin torparmiljö.

Anders Kempe,  Södergatan 3, Sölvesborg.
En föredömlig återställning av en fasad som på olika sätt förvanskats under ett decennium.  Med ledning av gamla ritningar och foton har en föredömlig återställning skett som återgett huset stil och proportioner. Lister och fönsteromfattningar har återställts.

Ingrid Johansson och Otto Renemark,  Prästkragevägen 7, Hällevik.
Med stark inlevelse och känsla har en välgjord verandatillbyggnad utförts, med hänsyn och känsla för den ursprungliga byggnaden – ett hus från 1920-talet.

Men, priset gick till Niklas och Christina Kämpagårds stadsvilla på Rektor Dahlsgatan 8 i Sölvesborgs tätort med följande motivering:

Ett mycket väl genomfört återuppbyggnadsprojekt som återgett huset sitt ursprungliga utseende och charm. Ett djärvt och påkostat projekt som genomförts med stor känsla och säkerhet som ger huset en äkta och ursprunglig känsla. Detta förslag höjer sig något över övriga välgjorda nominerade förslag till priset.

43d5a80069d9f7ab087bdfa5cdd30a26a9460b1a

 

I Blekinge Läns Tidning (artikel av Niklas Jersblad) står mer att läsa. Paret köpte huset 2004 med tanken att rusta det till ursprungligt utseende i möjligaste mån. Originalritningarna visade att huset från början haft en veranda, som enligt uppgift revs 1950. Att förse huset med en liknande veranda blev ett mål, utöver att t.ex. ersätta två eldstäder i huset, som tidigare ägare rivit ut, samt att mura ett garage i samma stil som huset.

Mycket av arbetet lät paret Kämpargård hantverkare ta hand om, men en del moment utförde de själva, såsom att måla de spröjsade fönstrena med linoljefärg. För en del tidningsläsare lät de tre lager färg med sju dagars torktid för varje lager kanske avskräckande, men Kämpargård påpekar att de räknar med att ha igen det arbetet i form av mindre underhåll i framtiden – och, min anmärkning, inte att förglömma den fröjd för ögat riktiga spröjsade och väl underhållna fönster ger, både inifrån och utifrån, för boende, besökare och förbipasserande.

Paret Kämpargård säger att de inte ser sig som nitiska byggnadsvårdare men att de tycker att många fastighetsägare bygger om och renoverar sin hus på ett icke föredömligt sätt och att detta leder till att stora delar av vår byggnadshistoria går förlorad för alltid. De hoppas att byggnadsvårdspriset ska uppmuntra fler att tänka sig för.

Sölvesborgs kommun delade även ut ett arkitekturpris för en nybyggnation och det gick till vad jag kallade ”Årets låda” i ett tidigare inlägg här i bloggen… jaja.

Tanken fanns även att dela ut ”Priset för god livsmiljö” men det fanns ingen nominerad som levde upp till kriterierna, kanske 2013 ger bättre utdelning.

Jag vill i alla fall gratulera paret Kämpargård till ett vackert och väl omhändertaget hus, som vi alla kan ha glädje av! Tack!

Det är också på sin plats att tacka Sölvesborgs kommun för ett så föredömligt initiativ! Frågan är när resterande kommuner i Blekinge (och Sverige) ska följa Sölvesborgs exempel? Karlskrona kommuns ”Ombyggnadspris” är väl befogat och mycket gott men inte tillräckligt.

Det här inlägget postades i Arkitektur, Byggnadsvård, Ett hus, Kulturarv, Politik, Utmärkelse. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s