Kulturarv dagen lång

Igår var en intressant dag. Kulturarvsforum på Blekinge museum tog form och många nya intryck kom till mig. Dessutom imponerades jag av många blekingars/blekingebors engagemang – det händer faktiskt en hel del i länet!

Det späckade schemat såg ut såhär:

Johanna Berg från DigiSam på Riksarkivet presenterade dess verksamhet och uppdrag. Riksarkivet har på regeringens uppdrag inrättat ett samordningssekretariat för digitalisering, digitalt bevarande och digitalt tillgängliggörande av kulturarvet.

Tova Sylvan berättade om Kulturarv Östergötlands kulturarvsprogram och kulturarvsdagar. Något att inspireras av!

Sofi Bergkvist redogjorde för hur hon med hjälp av musikentusiaster via Facebook satte ihop utställningen Popstad Lund på Kulturen i Lund. Tyvärr fick vi inte höra någon finfin indiepop…

En återskapad replokal

 

Efter en utsökt lunch från Smaka på Blekinge lagad med enbart lokala råvaror var det dags för de lokala förmågorna att dela med sig av sina idéer och sitt engagemang.

Dokumentärfilmaren Anders Abrahamsson visade sin fina film ”Kraftverksprojektet” om Evert Mattsson i Nötabråne, Karlshamn, och hans restaurerade vattenkraftverk.

Kulturfestivalen Nässelfrossa i Olofström berättade om sin verksamhetsidé och dess framgångar.

Kulturutövning i Olofström

 

Den inte så gamla föreningen Listerby-Förkärla hembygdsförening beskrev sin uppkomst och samarbetet mellan föreningen och bygdens skola.

”Pinamackorna”, de med mig jämnåriga flickorna, berättade om sitt scenkonstprojekt från i somras, då de genomförde dramatiserade stadsvandringar utifrån verkliga händelser de fått berättade för sig. En ”pinamacka” är en tös i Karlskrona, om du frågar en flottist från förr… liksom Karlskrona stad kallades för ”Pinan” av desamma.

Blekinge läns Hemslöjd visade upp sig och poängterade slöjdens utveckling i traditionen – fler borde slöjda! Tydligen ska Sverige vara bäst i världen på att tälja träskedar!

Förgänglighetsslöjd

 

Blekinge musiksamlingar var på plats – tyvärr ett föredrag utan toner det också…

… liksom Blekinge Idrottshistoriska Sällskap som utöver en presentation baserad på mycket humor bjöd på ett klipp från när sällskapet någon gång under 1990-talet gästade ett tv-program lett av en ung Rickard Sjöberg – sällskapets verksamhet, de gästande medlemmarnas idrottsprestationer samt diverse idrottsföremål avhandlades i detta program.

Sist ut var Rotbygd.se – ett utvecklingsprojekt kring en mötesplats på internet där människor med kulturarvsintresse lär och skapar tillsammans – alla som har något att berätta om en plats eller en bygd är välkomna!

Annonser
Det här inlägget postades i Allt möjligt, Händelse, Kulturarv, Projekt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s