Snäcksamlare

Det verkar finnas stora planer för Hoglands park – ett kafé med en scen, ett ”vattenland” (?) som på vintern kan bli till en isbana samt en upprustning av den nuvarande lekplatsen. För att göra allt detta måste Snäckan försvinna. För att Snäckan ska kunna försvinna behövs det ett medvetet negligerande av dess underhåll och en viss summa pengar för att finansiera rivningen. Det senare är det tydligen ont om, eftersom rivningsplanen lagts på is av kommunens tekniska nämnd. Det gör tyvärr att det förra kommer att öka i omfattning.

Varför kan inte Snäckan få stå kvar? Den har stått där i snart 70 år och är på så sätt det som minner om parken på 1940-talet. Arkitekturen kan te sig underlig men visar också på det finurliga formspråk som uppstod på den tiden, det enkla men ofta så inspirerande och kvalitativa. Snäckan känns väldigt speciell och kanske är det just sådant som är speciellt som ska få vara kvar, vare sig det är 300 eller 70 år gammalt. När man kommer från tågstationen och går i riktning mot parken, tornar Snäckan upp sig i fjärran, som ett fascinerande fantasiobjekt, och jag kan tänka mig att många besökare drar sig dit bara för att se vad det är för något. Snäckan gör sig i parken, smälter in men är samtidigt ett blickfång i en mittaxel, med grönska och luft vid sidan om. Jag säger inte att den är vacker, men den står där och har tagit sin uppgift på allvar.

Vi måste börja värna om det som besitter kvalitet och en historia, även om det bara är från 1940-talet. Denna rätt ovanliga scenbyggnad utgör ett gott exempel på en detalj i  Karlskronas stadsmiljö som är värd att uppskatta och tas om hand. Snäckan tillhör mångas barndom och minnen kan gå i arv och förökas, med lite vilja och byggnadsvård.

Snäckan har tjänstgjort i många sammanhang. Ett flertal musikkårer har spelat där, andra typer av konserter, både i större och mindre arrangemang, har hållits där, uppskattad allsång, gudstjänster, konferencierer för diverse tävlingar, evenemang, samlingar, demonstrationer, politiska partier och mycket annat har stått och ordat där uppe. Låt det så förbli.

Det jag tycker man kunde göra är att förbättra lekplatsen och renovera Snäckan till ursprungligt toppskick samt se över bänkarrangemanget. Uppför en mindre byggnad där barackerna för kroppkakor och glass nu står, för en kaféverksamhet året runt, med uteservering under vår och sommar naturligtvis. Denna byggnad, liksom verksamheten i den, får gärna vara smakfull och tidlös, men inte ta för stort anspråk på intrycket av parken.

Om det finns behov för vattenland/isbana tycker jag dessa kan förläggas till väster och öster om Karl XIII, men inte i anslutning till denna staty och plantering utan närmare gaturummet, så som den mindre lekplatsen tidigare var placerad. Gångbanan ska fortfarande vara fri i rak nordsydlig riktning längs med mittenplanteringarna. Att förlägga en sådan aktivitet här ger liv till en större del av parken och behöver då inte heller stängas av när andra scenarrangemang ska ta plats i den södra delen. Kanske behövs det också något i den norra delen av parken, den känns lätt övergiven och lite obehaglig.

För övrigt tror jag att parken skulle tjäna på att omgärdas av ett högre järnstaket, likt det som fanns förr.  Dels ger det en positiv känsla av att stiga in i ett annat rum i staden, istället för över den öppna och därmed intetsägande gräns som nu finns där. Efter att den stora mängden gamla träd tagits bort, som gjorde parken intressant och lite mystisk, behövs den rumskänslan ännu mer. Den symmetriska placeringen av de nya träden lämnar inte mycket till fantasin.

Jag är inte mycket för överdrivna säkerhetsarrangemang egentligen, utan tycker att föräldrar får ansvara för sina barn fullt ut. Men om nu så mycket ska utformas för att locka barn till parken, kanske det ändå vore bra om det blev svårare för dem att springa rakt ut i bilgatan/cykelvägen när de har roligt på lekplatsen, i vattenlandet eller på isbanan. Ett högt järnstaket, såsom det ser ut i sagorna, vore kanske på sin plats då.

Annonser
Det här inlägget postades i Allt möjligt, Arkitektur, Byggnadsvård, Detalj, Kulturarv, Plan, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s