Rivningsraseri på film

Lite för sent slog jag på TV:n i eftermiddags och hamnade mitt i den svenska filmen Hotell Kåkbrinken från 1946. Filmen var aktuell då och är det tyvärr ännu idag. En blind exploatör ser inte värdet i en äldre verksamhet och byggnad i Gamla stan i Stockholm och vill köra ut och riva ner det som hör historien, kvarteret och folkets vardag till.

Fantastiska utläggningar om vikten av att bevara och underhålla gamla byggnader görs av den verkliga Vera Siöcrona, också kallad Gamla stans Jeanne D’Arc, fronfigur för Gamla stans hembygdsförening. Parallellt med filminspelningen pågick hennes stora kamp mot rivningar i Kolmätargränd i just Gamla stan, inför bygget av Kanslihusannexet.

Som alltid är det fint att titta på gammal svensk film – miljöerna, kläderna, människors sätt, humorn, musiken… vilka historielektioner! Hade jag varit historielärare och velat göra terminens sista lektion lite speciell, hade jag visat gammal svensk film – oslagbart! SVT visar sådana filmer nästa varje vardag, vid ettiden om eftermiddagen – kanske det enda bra SVT gör faktiskt.

 

 

Evert Taubes visa Vera i Vintappargränd, handlar om Vera Siöcrona.

Det här inlägget postades i Allt möjligt, Arkitektur, Byggnadsvård, Kulturarv, Tv/Radio/Film. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s