Mamma Mu – var är du?

Jag läser i Blekinge Läns Tidning att mer än hälften av alla mjölkgårdar i Blekinge har avvecklats på tio år. Sverige har idag närmare 5 000 mjölkbönder och 76 av dem finns här i Blekinge. För tio år sedan fanns det 181 stycken i vårt län och en blick 25 år tillbaka visar att så många som 25 000 mjölkproducenter har försvunnit över hela landet.

Under två år och fram till i våras sålde Skånemejerier ”Blekingemjölk”. Mjölk från kor i Blekinge, till ett något högre pris, för det borde närproducerad mjölk vara värd, i alla fall om prishöjningen går till bonden. Det är ju det som är problemet, att bonden inte får tillräcklig betalt! Jag förstår inte logiken i detta, hur en producent, av ett grundläggande livsmedel, som vi alla tar för givet, inte kan leva på sitt arbete. Mjölkbönderna borde ju vara fler, för det genererar också så mycket annat – en levande landsbygd, öppna landskap, arbetstillfällen och en tradition i modernt bruk. Alla fina, välbyggda ladugårdar, stall och ekonomibyggnader ska ju användas, helst till det de är byggda för!

Tyvärr ville inte blekingeborna ha närproducerad mjölk och därmed stödja våra bönder, måna om kulturlandskapet och alla arbetstillfällen det ger. I våras lades produkten ”Blekingemjölk” ned. Varför bita i sin egen svans?

Det här inlägget postades i Allt möjligt, Kulturarv, Landskap, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s