Låt stå!

Som många vet håller något tragiskt på att hända i Karlskrona. 300 år gamla hamnmagasin, som dessutom överlevt en omfattande stadsbrand år 1790, kommer förmodligen att rivas inom en snar framtid. De ägs sedan länge av en privatperson, som köpt dem av kommunen. Hur kommunen kunde sälja en sådan fastighet, så gammal och så unik i sitt slag, är fullständigt oförståeligt.  Det finns inte fler sådana magasin i de gamla hamnkvarteren, där det förr kryllade av dem. Karlskrona hade en myllrande och intensiv handelshamn, som även den snart är ett minne blott, om man får tro de exploateringskåta politikerna.

 

Men liknande misstag har skett också efter det, t.ex. försäljningen av Kungshalls magasin och båtsmanskasernen på Stumholmen. De byggnaderna är dock en del av världsarvet, vilket jag inte tror att hamnmagasinen egentligen räknas till, då de inte har med örlogsflottan att göra. Hamnmagasinen är dock en viktig del av den civila stadens historia och är omistliga.

Det tragiska med båtsmanskasernen är att allmänheten inte längre har samma åtkomst till byggnaden, som är speciell interiört. Den gick alltså från att inhysa kommunens konsthall, sedan Stumholmen blev civilt område 1993, till att nyttjas av IT-utbildningen Hyper Island. Varför göra sig av med byggnaden, varför inte bara hyra ut den, så att man kan få tillbaka den, eller låta annan kommunal och öppen verksamhet ta plats? Jag säger det igen, som jag sagt i andra sammanhang, varför verkar det som om vi skattebetalare sällan får ta del av det bästa staden har att erbjuda? Det ska ofta ges företräde till det privata, till den lilla skaran medborgare och besökare.

 

Åter till de hotade magasinen. Ägaren vill alltså riva och bygga något fult. Därför har han låtit magasinen förfalla istället för att underhålla dem. Det påstås, från ägarens håll, att byggnaderna är bortom räddning, t.ex. p.g.a. hussvamp. Experter inom byggnadsvård hävdar något annat. Det är ju sällan något inte går att rädda. Faktiskt.

Trots erbjudande om byggnadsantikvariskt bidrag och förslag på att få andra tomter i ersättning säger ägaren nej till att bevara husen. Vilket fattigt tankesätt.

Frågan om byggnadsminnesförklaring väcktes 2006. Nu, 2012, har Länsstyrelsen sagt nej till att byggnadsminnesförklara magasinen, bland annat p.g.a. brist på pengar. Som en plan B i ambitionen att bevara byggnaderna har föreslagits att flytta dem till Vämöparken, hembygdsparken, vilket vore bättre än rivning. Högre instans, Riksantikvarieämbetet, vill dock inte skjuta till de miljoner som behövs för att flytta fastigheten. De menar att länsstyrelsen får använda sin ordinarie budget och den summan kommunen har kunnat avsätta räcker som mest till sanering och underhåll på plats.

Förre länsantikvarien Leif Stenholm menar att fastighetsägaren har, som så många andra gjort, satt förfallet i system och att kommunen i sin tur inte har tagit sitt ansvar, d.v.s. genom vite tvingat ägaren att underhålla byggnaderna. Kommunen menar dock att man inväntat en byggnadsminnesförklaring, som skulle ge ett ännu starkare skydd, och därför inte agerat på det sättet.

Kerstin Westerlund, ordförande i Icomos, ett i världsarvsfrågor rådgivande expertorgan till Unesco, stödjer Stenholm i kritiken. Trots att magasinen i sig inte ingår i världsarvet, skulle en rivning av dem, i en världsarvsstad, generera i förlorad trovärdighet för Karlskrona kommun som förvaltare av ett världsarv. Det har hänt, som jag skrivit om tidigare, att ett världsarv kan förlora sin ställning vid nonchalant förvaltarskap.

Hur kan sådant här hända? Var i kommunen och hos länsstyrelsen finns förmågan att tänka långsiktigt?

Se artiklar från Sveriges Radio.

Det här inlägget postades i Byggnadsvård, Ett hus, Kulturarv, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s