Inomhusarvet

Med posten idag kom något nytt från tidskriften Gård & Torp – en svensk tidskrift om livet i och längtan till äldre hus, framförallt på landsbygden, diverse kulturarvsfenomen, byggnadsvård och liknande. Det nya heter ”Återskapa Stilen” och är en tidning som vänder sig till lägenhetsägarna i sta’n. Tanken med tidningen är att inspirera till att inte renovera sönder och göra extrema ombyggnader i äldre lägenheter med bevarad interiör och potential att leva upp igen, i ursprunglig stil och med dagens funktion. Visst har t.ex. köket under olika epoker haft sina för- och nackdelar, men nackdelarna kan åtgärdas utan att riva ut hela köket.

 

Tidningen tar även upp typiska fasader och trapphus i stadens olika hus, en vägledning för fastighetsägare vid underhåll av dessa. Allt för ofta syns fönster, portar, belysning, lägenhetsdörrar, hissfronter och dylikt som bytts ut till något själlöst och modernt, som inte alls passar in. Ofta var stilen förr, under flera epoker, neutral och tidlös. Ta t.ex. ett badrum som på sin höjd hade ett vitt kakel på väggar och ett golv i svart kakel eller marmor. Varför inreder inte en fastighetsägare sina badrum på det sättet, om det var så badrummet såg ut från början, istället för att krångla till det med en inte lika vacker tidsbunden färg- och mönstersättning av idag? Det blir svårare att anpassa sin egen stil då, när man flyttar in.

Ett väl underhållet originalskick som vid behov anpassats till dagens efterfrågade funktioner borde vara det bästa argumentet både för höga hyror och vid försäljning.

Annonser
Det här inlägget postades i Allt möjligt, Byggnadsvård, Kulturarv. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s