Årets låda

Något sent vill jag uppmärksamma att tidskriften Hus & Hems återkommande utmärkelse ”Årets hus” har tilldelats en nybyggnation i Blekinge, Hällevik närmare bestämt. Det roliga i detta är att Blekinge uppmärksammas. Själva huset är inte särskilt roligt. Det senare kan dock slå tillbaka på det positiva i att Blekinge är omnämnt…

Visserligen har det ett visst trevligt nytänkande vad gäller planlösningen och vissa trädetaljer i interiör och exteriör är fina, men ja… resten? Den här svarta kompakta plåten som täcker tak och sidor… det känns mer som en modern ekonomibyggnad vid ett reningsverk, än en familjevilla. Jag är inte särskilt imponerad.

Nej, hade jag röstat på några av de andra finalisterna hade det t.ex. blivit det ekologiska huset i Sollentuna: ”En ekologisk villa med många spännande träslag. Ett så kallat ”aktivhus”, det vill säga ett energieffektivt hus som drivs av förnybar energi och är byggt av kretsloppsanpassade material som andas. Fasad i asp.”.

 

Nygammalt i Hjärnarp ser riktigt trevligt ut: ”På tomten låg tidigare ett torp med stall som var i för dåligt skick för att renoveras. Husidén var att bygga upp torpet på ett modernt vis i skånsk stil. Husets väggar är byggda av isolerblock, med en del återanvänt material.”.

 

Liksom Ljus och rymd i Grisslehamn: ”Ett överraskande hus, där den enkla entrén ”lurar” besökaren. Inomhus öppnar sig ett vackert trähus med ljus och rymd. Fönster och dörrar från det lokala snickeriet, köket är platsbyggt och målat med linoljefärg.”.

 

Även Timmerhus med anor på Iggön kan gå an: ”Familjen hämtade en timmerstomme från ett 200-årigt hus, plockade ned stock för stock och byggde nästan helt själva upp sitt nya hus under tre år. Timret är målat med Falu Svart, tak av aluzink.”.

 

Modern tradition i Ängelholm kan få uppskattning för just detta: ”Den gamla sommarstugan revs och gav plats för ”regional modernism”, det vill säga modern arkitektur anpassad till den skånska traditionen. Puts på lecablock med aluminiumfönster och tegeltak. Underhållsfritt hus med fin karaktär.”, men att kalla puts och aluminiumfönster för underhållsfria är ju missvisande… Annars är skåningarna enormt bra på att hålla sig till de skånska traditionella formerna för småhus, när det byggs nytt bland äldre bebyggelse, och det är ju beundransvärt!

 

Jag kan inte påstå att jag hängt med i Hus & Hems tävling under de pågående åren, men det finns en vinnare som jag tycker är fantastisk. Att beskriva mina tankar om det huset och dess potential kräver ett enskilt inlägg, vilket jag återkommer med…

 

Det här inlägget postades i Allt möjligt, Arkitektur, Ett hus, Nytt OCH vackert, Utmärkelse. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s