Vuxenkoloni

Idag beger jag mig till Laholm, i södra Halland, för att i tio dagar delta i ett byggnadsvårdsläger arrangerat av Svenska Byggnadsvårdsföreningen i samarbete med regionala organisationer och aktörer med stöd av länsstyrelser och länsmuseum.

Lägret går ut på att tillsammans med hantverkare göra en insats för en äldre byggnad som behöver restaureras och därmed få insikt i och erfarenhet av olika byggnadstekniker och bygghantverk. Det praktiska arbetet varvas med föredrag och utflykter inom ämnet.

Öster om Laholm, närmare bestämt i Ysby, finns en ryggåsstuga från 1778, kallad Vippentorpet, som behöver ses över – det är det lilla huset, i den halländska skogsbygden, som jag ska lära känna under de kommande dagarna. Jag är mycket förväntansfull!

Byggnadsvård ligger mig mycket varmt om hjärtat – det finns så många skäl till att restaurera och, när det behövs, med värdighet anpassa äldre byggnader och hus till dagens behov istället för att riva dem och bygga nya, nya hus som vi oftast inte få ut lika mycket av, vare sig i funktion eller själ. Lyssna till Göran Gudmundssons program i Sveriges Radios Sommar från 2011, han förklarar det där så bra. Gudmundsson brukar kallas ”Herr Byggnadsvård”, efter det att han startade Gysinge Centrum för Byggnadsvård, någonstans mellan Gävle och Uppsala – ett trevligt utflyktsmål i sig!

Nedan följer tips på filmer och annat, som också kan förklara varför vi är några som känner så starkt för historia, äldre byggnader, människorna som byggt och verkat i dessa hus, på landsbygden och i städerna och varför det är så innerligt viktigt att vi inte gör oss av med dessa, gör oss av med våra förfäder, de har mycket att berätta, som de flesta av oss ännu inte förstått.

Vem älskar Yngve Frej? av Stig ”Slas” Claesson, 1968, roman som också blev film.

Hästmannen

Kokvinnorna

Landet som inte längre är

Förstörelsen av Stockholm

Staden i mitt hjärta

Annonser
Det här inlägget postades i Allt möjligt, Arkitektur, Byggnadsvård, Detalj, Kulturarv, Politik, Utflykt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vuxenkoloni

  1. Madeleine skriver:

    Lycka till i Lysby! Ett spännande upplägg. I England finns Landmark Trust. Man kan hyra ett torn, en fästning, ett litet slott för en vecka ungefär som vi hyr en stuga i Blekinge. Till att börja med kan man njuta och fördjupa sig i handboken, en underbar katalog!

  2. Ja, jag känner till Landmark Trust – minst sagt intressant! Undrar om något liknande upplägg skulle fungera här i Sverige. Å andra sidan har vi inte lika många byggnader att tillgå…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s