Gunnar Torhamn was there!

En händelse som utspelade sig för ett par månader sedan och som jag vill uppmärksamma är rivningen av sommarrestaurangen Lindgården (arkitekt Arre Essén) på Djurgården i Stockholm. Byggnaden uppfördes till Stockholmsutställningen 1930 och 60 år senare såldes den av Stockholms stad mot att köparen skulle renovera fastigheten. En renovering har dock inte kunnat tvingas fram då kontraktet var för otydligt skrivet och huset har istället fått stå och förfalla de senaste 20 åren.

Nu har den nuvarande ägaren fått en ny detaljplan beviljad av kommunen och det ska, efter rivningen i somras, bli hotell och museum på platsen. Frågetecknen är dock många, då beslutet om rivning, av något med sådant kulturhistoriskt värde, överklagats till Länsstyrelsen och skulle rivningslovet upphävas kan ägaren bli skyldig att bygga upp restaurangen igen. En onödig procedur då alla vettiga människor förstår att ett sådant rivningslov inte ska beviljas från början.

Vad kan detta ha att göra med Karlskrona då? Jo, när rivningen väl börjat upptäcktes fyra ytterligare anledningar till att låta byggnaden stå kvar och istället renoveras. Bakom spånskivor fanns fresker av karlskronakonstnären Gunnar Torhamn! Vilket pinsamt och sorgligt förfarande att inte undersöka en byggnad till fullo innan rivningslov beviljas. Bara en av dessa väggmålningar hann räddas, och detta tack vare bland andra Djurgårdens hembygdsförening och Samfundet S:t Erik. Den kvarvarande fresken är nu nedtagen och magasinerad och ska tas om hand av konservator Urban Ullenius, expert på denna typ av fall.

Det är tragiskt att misstag (?) som det här fortfarande sker och tyvärr kommer att hända igen. På det stora hela kan man lätt få intryck av att en ny rivningsvåg sköljer över vårt land och att intresset av, respekten för och insikten om värdet av äldre bebyggelse, ur flera aspekter, inte finns. Historielösheten och den löjliga fascinationen för det nutida och framtida regerar fortfarande, trots att vi borde ha lärt av 1950-70-talens ursinniga agerande och tyckande. I Norrland pågår oförståeliga saker, t.ex. den planerade rivningen av de vackra och historiskt värdefulla sommarvillorna i Petersvik utanför Sundsvall.

Vill du som blekingebo se andra verk av Torhamn? Besök t.ex. restaurang Nivå vid Stortorget i Karlskrona, kyrkorna i Torhamn, Lösen och Listerby, Sölvesborgs rådhus, Norje folkskola, Karlshamns krematorium eller en av mina favoriter, trapphusmålningarna i Karlskrona högre allmänna läroverk – scener med välmående, aktiva och ambitiösa ungdomar att inspireras av!

Läs mer via Byggnadsvårdsbloggen och Gård & Torp.

Det här inlägget postades i Arkitektur, Byggnadsvård, Detalj, Kulturarv, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s