Tung i huvudet

Ibland kan jag tycka att det finns för lite offentlig utsmyckning i Karlskrona. För få intressanta fasader på nya hus, för få skulpturer där skulpturer gör sig, för få överraskningsmoment, t.ex. i form av ljuskällor, som kristallkronorna i Norrköping, där form och funktion slås ihop (ja, jag gillar Norrköping). Borås är också en intressant stad vad gäller skulpturer, det kryllar av dem, i olika former.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ibland hörs konstiga uttalanden om att statyer av typen gamla kungar och amiraler, ankare och kanoner borde avlägsnas, det är ju en förlegad (?) bild av vår stad och kungar är ju dåliga människor per se. Men vad vore Karlskrona utan amiraler och ankare? Inte mycket. Inget alls faktiskt. Karlskrona = Flottan. Jag hoppas dock verkligen att Stadsbudskårens planer på en (eller helst några) pillemausare i full skala utanför 17:s port blir verklighet en dag – utan dem hade amiralerna inte haft några skepp att ankra! Fiskegumman vid Fisktorget är en sådan skulptur, som både visar hantverk och en annan historia.

Det är många som tror att bara för att man har ett intresse för det historiska och det äldre och gärna vill bevara och renovera sådana hus och miljöer, kan man inte se ett syfte och en skönhet i det moderna och nutida. Det stämmer oftast inte på mig.

Allt handlar om rätt sak på rätt plats. Ett äldre hus som fungerar och/eller har ett värde ska inte behöva ge vika för något nytt, bara för sakens skull. En förändring ska ske när det finns ett behov, inte för själva förändringen i sig, för att en politiker fått en idé. Ibland passar inte heller vad som helst ihop med vad som helst. Det nya måste ofta anpassas till det gamla för att både det nya och det gamla ska komma till sin rätt. Anpassningen kan handla om själva utformningen, det estetiska, men i grunden handlar det om kvalitén. Är det äldre huset ett bevis på, som det oftast är, ett hantverkskunnande, kan inte den nyuppförda byggnaden utstråla inkompetens, hur trevlig arkitekturen än kan te sig på pappret och om byggnaden fått stå för sig själv. En gata som kantas av hus blir liksom en helhet. Inkompetens inom arkitektur kan figurerar på många sätt.

Vad gäller moderna skulpturer finns det särskilt en omdiskuterad sådan i Karlskrona, nämligen den så kallade ”Rollofs huvud” på Stumholmens badstrand, av Karlskronafödde konstnären Ulf Rollof. Placeringen av denna är alldeles utmärkt, men föregicks av sämre idéer – Stakholmen, Fisktorget, Pottholmen, Amiralitetsparken, Rosenfeldtskolans skolgård, Amiralens parkeringsplats och i närheten av Kungshall på Stumholmen. Jag har också för mig att det fanns förslag på Kungsbron, där träden står, utanför Bastion Aurora, men jag kan ha fel.

I alla fall, jag tycker detta huvud gör sig riktigt bra där det ligger. Det är ju inte bara en skulptur utan också en lekplats, en rutschkana! Utan att på något sätt göra anspråk på Stumholmens byggnader, på så sätt att vara i vägen för dem, finns det samtidigt en samklang med dem. Detta ljust gråa betonghuvud, avskalat och fridfullt, delar en blå tråd med både den äldre och nyare bebyggelsen på ön, som utmärks av sina putsade fasader i ljusa färger och den stillsamma och tidlösa arkitekturen.

 

 

”Rollofs huvud”, eller rättare sagt ”Seeing tears running into your ear goes to your head”, och placeringen av denna är ett ypperligt exempel på när nutiden inte uppstått på bekostnad av dåtiden. Det är ett exempel på när kvalité får samsas samtidigt som ett ”modernt avtryck” (ett uttryck som det gått inflation i) får överraska i en äldre miljö som har plats för det, med betoning på det senare. Det är precis som det ska vara.


 

Andra artiklar om denna skulptur:

Suddenly in Karlskrona

BLT

Sydöstran

 

Bilderna innehåller länk till dess ursprung.

Annonser
Det här inlägget postades i Arkitektur, Detalj, Kulturarv, Nytt OCH vackert, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s