Insändare i repris

Jag inleder 2011, såhär en vecka in på året,  med att publicera en insändare jag skrev förra våren med anledning av obehagliga rykten om bebyggelse på Stakholmen:

 

 

Jag blir inte längre särskilt förvånad över de fantastiska idéer som kläcks av diverse makthavare och de förmodligen utsocknes ”experter” som anlitas för att undersöka, planera och formulera handlingar rörande vår unika och vackra stad.

Jag blir inte längre förvånad eftersom att jag urskiljer en tendens, som dessutom är högst oroväckande.Tendensen, dock inte unik för Karlskrona på något sätt, är att bebygga alla ytor som går att bebygga.

I detta ingår även en strävan att hellre anlägga och bygga på ett sämre sätt än på ett bättre och att hellre bygga något än att bygga rätt –- detta utan helhetsperspektiv, långsiktighet, historisk förankring eller utifrån empiri samt att bygga för en liten grupp och inte för den stora massan.

Att anlägga någon som helst verksamhet på Stakholmen vore absurt. Varför skulle vi vilja göra det? Använder vi inte holmen alldeles utmärkt redan idag?
Det är en plats perfekt för att ta en paus, en picknick, rolig för barn att klättra på och ta sig ut till över bron, en överraskning för turister, ja helt enkelt en pärla att bevara.

Jag kan acceptera temporära konstverk, så länge de inte tar för mycket plats eller gör åverkan på berget, men egentligen är holmen ett konstverk i sig! Så länge kommunen ser till att både holmen och bron är hela och rena tror jag att de flesta Karlskronabor är nöjda och det kan förbli en unik plats som vi alla har lika mycket tillgång till.
Vad makthavare inte verkar förstå är att vissa platser är bäst som de är.

Stakholmen visar hur Trossö och kringliggande öar såg ut innan Karl XI kom, innan utfyllnader gjordes och det byggdes kors och tvärs. Är det inte något att visa upp?
Är det inte något att vara glad över, att en liten ö av alla dessa öar under 330 år undkommit exploatering?

Tendensen är att hellre sälja en tomt billigt till hotellverksamhet (liten grupp) i stället för att exempelvis bygga ett nytt stadsbibliotek (stora massan), att bygga bostäder för mycket och för nära strandkanten på östra och södra Stumholmen i stället för att ge plats åt bredare promenadstråk eller allmän verksamhet, att vilja bygga bostäder i handelshamnen med minimala elva meter från husvägg till kajkant i stället för att lämna hamnen fri för hamnverksamhet, allmänna aktiviteter, parkering och annat och så vidare.

Kan detta trams upphöra någon gång?
Kan vi skattebetalare få tillgång till det unika i vår egen stad?
Kan Stakholmens framtid som oexploaterad säkras en gång för alla?
Karlskrona stad är ett landmärke i sig. De spektakulära byggnader vi behöver uppfördes för länge sedan -– glöm inte det!


Bilden är från http://www.karlskrona.se

Annonser
Det här inlägget postades i Insändare, Kulturarv, Landskap. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s