Hammare och spik

I tisdags hölls alltså på Marinmuseum en informations- och inspirationsdag om att bygga i trä. Berättade och diskuterade gjorde bl.a. Niclas Svensson från Sveriges Träbyggnadskansli, Erland Ullstad, f.d. stadsarkitekt i Växjö och adj. professor vid BTH, Fredrik von Platen f.d. generaldirektör på Boverket, Magnus Silfverhielm, arkitekt och professor vid Linnéuniversitetet samt Leif Gustavsson, professor i ekoteknik också vid Linnéuniversitetet. Enligt dessa män byggs det hållbara samhället i trä.

Ur en broschyr från Sveriges Träbyggnadskansli:

Modernt byggande handlar inte om att välja nytt byggmaterial utan om ett nytt sätt att bygga. Med ny teknik går det att halvera byggtiderna och radikalt minska kostnaderna vid byggandet av flerbostadshus, offentliga byggnader och vägbroar. Med stommar av trä, och kompletta byggsatser som tillverkas i torr fabriksmiljö, garanteras kvalitet, precision och snabba leveranser. Och detta i ett flexibelt material som är lika stabilt som stål och betong och dessutom säkrare.

Vi fick också höra att 16 kommuner ska ingå i projektet Trästad 2012, vilket är en satsning med klimat och rationellt byggande i fokus och ska tjäna som en inspirationskälla för lokala byggare, arkitekter, planerare och politiker. Syftet är att utveckla svensk kompetens och teknik, och på sikt skapa en europeisk och global marknad för modern industriell träbyggnadsteknik.

Trä är dessutom vackert, ett mänskligt material som kan göra underverk som fasad, dörr, fönsterkarm eller annan detalj – jag återkommer till detta i mitt tyckande om vissa hus i Karlskrona. Imponerande träskapelser visade bl.a. Magnus Silfverhielm på i sitt bildspel – fantastiska hus!

Under en kaffapaus hamnade jag bredvid Gunnar Fröberg, från småhusföretaget Arvesund. De producerar vad de kallar Ladhus samt bodar, inspirerade av deras kanske mest kända bod, ”Eremitens koja”, skapad i samarbete med inredningsarkitekten och formgivaren Mats Theselius. En variant av att bygga i trä!

Sammantaget var dagen mycket intressant och bör tas i beaktande av våra politiker. Karlskrona är tyvärr inte med i Trästad 2012, men kanske nästa omgång?

 

Bilden är från http://www.trabyggnadskansliet.se

Annonser
Det här inlägget postades i Arkitektur, Händelse, Politik, Projekt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s