Pottholmen nästa!

De som är intresserade av utformningen av det nya Pottholmen bör bege sig till Sparresalen den 2 december eller 8 december, kl. 18.30. Där presenteras ett programförslag utifrån förslag som tre arkitektkontor (Fojab, Tengbom och White) tidigare har ombetts utföra, se här. Programförslaget finns att titta på här.

Eventuella synpunkter på programmet ska ha lämnats skriftligen till Samhällsbyggnadsförvaltningen, Karlskrona kommun, 371 83 Karlskrona, senaste den 14 januari 2011.

Personligen tycker jag att den viktigaste utgångspunkten är att bevara och använda de äldre byggnaderna, alltså det som kallas Strandgården, och utgå från dem när man planerar en ny stadsdel. Det verkar inte som om kommunen håller med mig i den frågan.

En stadsdel med blandad arkitektur är alltid den mest mänskliga och intressanta och blir automatiskt unik – är det inte det vi vill?! Varför besöka/flytta till Karlskrona om staden inte skiljer sig från andra städer?! Varför radera en plats historia om det inte är nödvändigt? Är inte dessa byggnader, som sörjde för de fattiga förr i världen, också en del av stadens historia; fattighus, dårhus, sjukhus, kyrka, verkstäder…

Är det inte att göra det väldigt enkelt för sig som kommun och inte minst som arkitekt att bara riva det som finns och bygga helt nytt, istället för att utgå från det gamla, använda sig av det och inspireras. Skulle inte Pottholmen bli riktigt spännande med modern arkitektur blandad med dessa tegelhus; Strandgården, Lokstallarna och dessvärre Lidl samt de vackra vitputsade stationshusen? Vari ligger ”utmaningen”, som det är så populärt att utsätta sig för nuförtiden? Äldre hus går nästan alltid att rädda – och det lönar sig i längden.

För övrigt vore det önskvärt, om det hade varit möjligt, att lägga en plan men fördela formgivningen av byggnaderna till olika arkitekter, på olika kontor, så en blandad modern bebyggelse också ges förutsättningar.

Annonser
Det här inlägget postades i Arkitektur, Kulturarv, Plan, Politik, Projekt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Pottholmen nästa!

  1. Anders skriver:

    Kan bara instämma. Vill man ha en utmaning så – då bygger man in gammal bebyggelse i ny bebyggelse. Kan innebära att gå riktigt tight intill denna också för den delen.

    Vill man vara bekväm av sig – men också ointressant – så river man gammal bebyggelse och lägger ut, i värsta fall, kvartersstora byggnader över platsen. Exempel återfinns i såväl Hammarby Sjöstads senare delar, uppemot Hammarby Fabriksväg samt i den nu pågående utbyggnaden av Liljeholmskajen.

    Så ser valet ut. Varken mer eller mindre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s